Швейцарският франк е втората най-добре представяща се световна валута през изминалите шест месеца. Франкът е сигурна валута – убежище, която се търси във време на икономически трудности, но това не дава цялото обяснение за поскъпването му. Ипотечни кредити, теглени в страните от Източна Европа, също допринасят за оскъпяването на франка – считат авторите на Bloomberg.

Лихвите по кредити във франкове са много по-ниски по сравнение с аналогични кредити в евро и долари. Това е накарало потребители в Полша и Унгария да изтеглят съществена част от кредитите на стойност 647.8 млрд. долара, деноминирани в швейцарски франкове към края на първото тримесечие на 2010 г. Около 20% от кредитите в новите европейски икономики, изтеглени преди кризата, са деноминирани във франкове.

Сега поляците и унгарците срещат затруднения в изплащането на тези кредити, тъй като франкът сериозно поскъпна спрямо националните им валути. Някои домакинства не могат да изплащат навреме ипотеките си. В други случаи правителствата настояват за предсрочно погасяване на ипотеките, които в скоро време могат да се оскъпят още повече, след като миналата седмица франкът достигна рекордни стойности спрямо долара.

Процесът според банкери в Цюрих протича по следния начин. Франкът поскъпва заради търсена сигурност. Това оказва натиск на кредитополучателите в чужбина да закриват кредитните си линии във франкове, защото очакват тенденцията да се запази. В Швейцария навлизат повече нетни парични притоци. А това води до още един цикъл по оскъпяване на валутата.

Швейцарската национална банка се опитва да понижи курса на валутата, за да помогне на износителите, но засега неуспешно. Въпреки скъпия франк обаче, износът на Швейцария остава силен, като през юли е натрупан рекорден търговски излишък за около 2.9 млрд. швейцарски франка. През юни централната банка обяви, че спира интервенциите на валутните пазари, тъй като рисковете за вътрешните цени изглеждат отслабнали. Това даде още един стимул за по-скъп франк.

Статистиката в Полша сочи, че за годината до края на юни делът на ипотеките в швейцарски франкове е спаднал с 7 п.п. до 60% от общия обем. За същия период франкът се покачи с 7.7% спрямо злотата. От началото на годината форинтът олекна с 13% спрямо франка. За Унгария е известно, че в периода от декември 2008 г. до март 2010 г., проблемните ипотеки са нараснали с 83%. В Унгария вече се обмисля забрана за регистрацията на нови ипотеки в чуждестранни валути.

Интересът на източноевропейците към кредити във франкове е закономерен, тъй като лихвите в Швейцария са с 10.5 п.п. по-ниски от тези в Унгария и с 2.25 п.п. под тези в еврозоната. Спредът напоследък се съкрати наполовина, след като достигна пикови значения два месеца след колапса на Lehman Brothers.

Някои източноевропейци са теглили кредити във франкове, след което са обръщали парите в местна валута, но запазвайки изгодно ниските лихви в Швейцария. Сега този метод за финансиране е неизгоден за домакинствата, по-малко франкове се продават за местна валута – и така допълнителен буфер, ограничаващ поскъпването на франка, е премахнат.

По ирония на съдбата, най-привлекателната заради предсказуемостта си валута непредвидимо е поскъпнала и болезнено е ухапала европейските потребители.

В момента франкът се търгува при ниво 98.46 сентима за 1 долар и 1.3245 франка за 1 евро. Вечният връх на франка спрямо еврото беше поставен на 8 септември с цена 1.2766 франка, а в петък 24 септември видяхме вечен рекорд от 97.80 сентима за долар. В кошницата с валути, за изминалите 6 месеца франкът е поскъпнал с 4.6%, като отстъпва само на йената, поскъпнала с 6.4% за периода. Прогнозите на водещите банки са, че франкът тепърва ще показва мускули.

Страничен ефект от поскъпването на франка е, че страната става по-скъпа за туристите, като представители на националния туристически маркетинг са изчислили 15% по-високо ценово равнище вследствие на колебанията във валутите.