Съвместен екип от експерти на РИОСВ-Русе и представители на Фондация „Четири лапи” конфискуваха днес в полза на държавата, незаконно отглеждан екземпляр от вида кафява мечка, съобщиха от екоинспекцията. Служители на РУП-гр. Ветово са оказали съдействие по време на акцията.

Животното е открито в края на миналата седмица в постройка, притежание на хотелски комплекс „Роял Палас” с. Писанец, по подаден анонимен сигнал. Екземплярът е бил отглеждан при неподходящи условия съгласно нормативната уредба, в помещение с размери 3 х 3 метра, без достъп на слънчева светлина, течаща вода и обслужване на физиологичните му нужди. Мечето е на видима възраст около година и половина. Няма данни за произхода му. Според представители на Фондация „Четири лапи” може да е закупено, или да е поколение на отстреляни диви мечки.

Животното е упоено и ще бъде транспортирано със спeциализиран автомобил до Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, където ще бъде настанено. Това е първият екземпляр, конфискуван след проведените акции по настаняване на „танцуващите мечки”.

Кафявата мечка е защитен за територията на България вид от Закона за биологичното разнообразие, който  изрично забранява отглеждането и притежаването му. РИОСВ-Русе ще предприеме административно-наказателни мерки срещу нарушителя.