Енергийните компании, които притежават ядрени централи, може би ще побързат да пренасочат парите си към възобновяемите източници, посочва в анализ PriceWaterhouseCoopers. Причината е разбира се ядрената катастрофа в японската АЕЦ Фукушима.

Въпреки катастрофата в Япония консултантите на PriceWaterhouseCoopers не бързат да обявят за мъртва ядрената енергетика. Убедени са обаче, че в краткосрочно бъдеще ръцете на инвеститорите там ще бъдат вързани.

Във Великобритания и Франция вече се забелязва сгъстяване на напрежението около активи във вятърната и соларната енергия. Може да се приеме, че донякъде тази ситуация на пазара е продължение на ръста по придобивания на компании, произвеждащи енергия от възобновяеми източници, регистриран в края на миналата година. Тогава броят на тези сделки достигна 430 за общо $ 33.4 млрд., което обаче е по-слабо от регистрираните придобивания за $ 48.8 млрд. през 2009 година.

До скоро интересът към възобновяемите източници бе диктуван основно от желанието на енергийните компании да компенсират емисиите парникови газове, произвеждани от конвенционалните централи.

Забелязва се интерес към задвижването на по-малки по размер централи, които се продават на финансови инвеститори.

Сделките с водни електроцентрали през миналата година са били 11% от общия брой до $ 3.6 млрд., вятърните паркове, обект на придобивания, са допринесли с общо $ 10 млрд. към общия инвестиционен поток, а компаниите в сектора на енергийната ефективност отбелязват най-голям ръст. При тях броят на сделките по придобиване расте с 225% спрямо нивото от 2009 година до $ 3.8 млрд. Busines Insider