На токийския рибен пазар днес една голяма риба тон беше продадена за рекордните 736 хиляди долара /1.111 млн. лева по курс на деня/. Рибата е с тегло 593 фунта /269 килограма/. Цената на фунт от 1238 долара също е рекордно висока.

Днес на рибният пазар Цукиджи е първият аукцион за годината – обяснява Associated Press. Продадената риба безспорно е от много високо качество, но рекордната цена се дължи и на празничната атмосфера.

Купувачът, предложил най-високата цена, е собственик на веригата суши ресторанти Kiyomura. Той заявява, че иска да „вдъхне живот“ на Япония и да помогне на страната да се възстанови от миналогодишното цунами и икономическата стагнация.

Рибата е уловена пред бреговете на префектура Аомори, малко по на север от брега, поразен на 11 март.

Рибата тон е прочута с крехкото си месо. Най-добрите късове от едрите риби, в Япония наричани о-торо, в луксозните суши барове в Токио струват по 24 долара парчето.

80% от рибата тон, която се улавя в Атлантическия и Тихия океан, се изяжда в Япония. Но японските рибари и консуматори са критикувани все по-остро заради спада на запасите от ценния вид в световните морета.