Япония скоро ще се раздели със статута си на втора икономическа сила в света, който държеше от 41 години и ще бъде задмината от Китай, признава доклад на японското правителство, публикуван днес. Япония е втора икономическа сила в света от 1968 г. насам..

Япония е на път да се раздели със статута си на втора икономическа сила, се казва в годишния доклад на Министерството на икономиката, търговията и индустрията (Meti). Заключението потвърждава това на Международния валутен фонд, според който номиналният БВП на Китай трябва да надмине този на Япония през 2010 г. или дори през 2009 г., ако китайската икономика постигне по-голям растеж от прогнозирания, а японската икономика продължи рязко да се влошава.

През второто тримесечие на 2009 г. икономиката на Япония регистрира рекорден спад от 14.2% на годишна основа. За цялата 2009 г. МВФ предвижда, че японската икономика ще се свие с 6.2%, а китайската ще постигне растеж от 6.5%.

В доклада на министерството се призовава страната да преосмисли ролята си в световната икономика и да не изпада в протекционизъм. БГНЕС