Японската централна банка се поддаде на правителствения натиск и – за пръв път след месец март – охлаби монетарната политика на извънредно заседание, съобщава Ройтерс. Намесата на централната банка се налага заради негативните въздействия от скъпата валута върху износа на страната.

Bank of Japan удължи и разшири схемата, с която предоставя на банките евтин кредит по фиксирана лихва. Предлагат се вече 30 трилиона йени (350 млрд. долара) при досегашните 20 трилиона, а кредитните линия освен тримесечни вече се предлагат и в шестмесечен срок.

Но инвеститорите като цяло възприеха този ход като символичен и недостатъчен.

Вследствие на това японската валута само леко понижи стойността си, като в момента се търгува при ниво 85.115 йени за долар, като миналата седмица беше постигнат 15 – годишен връх спрямо долара на ниво 83.58 йени.

Инвеститорите преценяват, че банковата намеса няма да приключи с този ход, възможна е и директна интервенция. Тогава има пространство за откриване на нови дълги позиции в йени.

Според банката, чрез разширяване на обема и удължаване на предоставяните на банките кредити, лихвите на паричния пазар могат да се понижат, което пък от своя страна ще отслаби натиска върху йената.

В Япония номиналните лихви са почти нулеви, но реалните лихви са по-високи вследствие на дефлацията. Това привлича към валутата чуждестранни инвеститори, които получават в Япония по-високи реални лихви по сравнение с другите развити икономики. В крайна сметка йената продължава да поскъпва, а реалната инвестиционна активност в страната се задържа ниска.

Поскъпването на йената доведе до рязък ръст на японските акции.