Най-големият производител на автомобили в света Toyota Motor, вероятно ще направи 40 000 коли по-малко през тази година, заради земетресението в Япония и авариите в ядрените електроцентрали в страната, които доведоха до дефицит на електрическа енергия.

 

Toyota беше принудена да затвори 12 завода в Япония вчера, като за сега не е известно кога ще бъде подновена дейността им. Компанията губи по 6 милиарда йени (72 млн. долара) всеки ден от срива на японските си операции, докато по-малките Nissan Motor и Honda Motor губят по около 2 млрд. йени на ден, според анализ на Goldman Sachs.

 

Nissan, вторият по големина производител на автомобили в Япония е затворил четири завода до сряда и два завода до 18 март. В същото време разрушителната вълна - Цунами – която заля страната след земетресението в петък е повредила 2 300 нови автомобила на компанията.

 

От ще спрат производството в японските си заводи до 20 март, което ще намали броя на произведените возила с 16 000 автомобила и 2 000 мотоциклета.

 

Mitsubishi Motors Corp. планира да възобнови работата на три завода в Япония утре, след двудневно спиране.

 

Но според експерти най-големите щети за японската индустрия ще донесат не временното спиране на производството и прекъсването на електрозахранването, а разрушените пристанища.

 

И това е заплаха не само за японската, но и за световната икономика. Япония произвежда 44% от световното аудиовизуално оборудване и битова техника, 40% от електрическите компоненти, 19% от полупроводниковите елементи, включително и кристали за микрочипове и процесори и около 20% от глобалната технологична продукция.

 

Компаниите в сектора на битовата електроника като Sony Corp. и Toshiba Corp. също са спрели производствени мощности.

 

Sony, най-големият японски износител на потребителска електроника е спрял работата си в 10 завода и два изследователски центъра.

 

Концернът Toshiba, който произвежда всичко от чипове памет, до турбини за ядрени реактори, е затворил временно 5 фабрики, заради недостиг на електроенергия. Toshiba дава между 25 и 35 на сто от световната продукция на NAND чипове, използвани в смартфоните и таблетите.

 

Canon, водещата световна компания за производство на фотоапарати и камери е спрял 9 завода и изследователски лаборатории.

 

А Panasonic е спрял операциите в заводи за дигитални камери, аудио системи, електронни материали.

 

Акциите на изброените компании, днес се сринаха в Токио с между 4 и 16 на сто, довеждайки до двуцифрен спад на основния фондов индекс Nikkei 225. С оглед на уникалността и високите норми на печалби на повечето компании това превръща дяловете им в изгодна инвестиция.