Ще има нова криза. Това предупреди в годишното си писмо до акционерите на JPMorgan главният изпълнителен директор на фирмата Джейми Даймън.

"Някои неща никога не се променят - ще има нова криза, и въздействието й ще се усети на финансовите пазари", пише той.

Даймън добавя, че причината за следващата криза няма да бъде същата като последната, но това няма значение - следващата криза ще дойде навреме.

"И тя ще се развие против очакванията ни, допълни шефът на финансовата къща: "Всички кризи изглеждат различно, но анатомията на всяка една от тях е подобна", пише още Даймън.

Той предоставя списък от типични поведенчески черти на инвеститорите по цял свят по време на кризи:

-Първо, те продават активите, за които смятат, че са в основата на проблема;

-Второ, те по принцип гледат да вложат повече от парите си в сигурни региони, често продават по-рискови активи като кредити и ценни книжа и купуват по-сигурни активи, например в силни банки, купуват държавни ценни книжа или безопасни фондове на паричния пазар";

- Често по време на криза, инвеститорите могат да продават само по-малко рискови активи, ако се нуждаят от пари в наличност, защото на практика може да няма пазар за по-рисковите.

Даймън продължава обсъждането на потенциална следваща криза като разглежда влиянието на банките. Никой инвеститор не е в пълна безопасност в условията на криза, допълва Даймън. В това число се включват физически лица, корпорации, взаимни фондове, пенсионни планове, хедж фондове. Всички те поотделно функционират правилно, но заедно създават смущения на пазара. Това явление "изтичане-на-пазара", наблюдавахме в последната криза, обясни финансистът.

"Банките вече притежават 100% от ликвидните активи в срaвнение с потенциалните изходящи парични потоци", подчерта Даймън. Според него няма банка, която би искала първа да признае, че коефициентът й на покритие на ликвидност е намалял, от страх да не изглежда слаба.