Китайската валута може да застраши хегемонията на долара като международна резервна валута. Това е заключението на независима комисия, учредена от конгреса на САЩ – Американо – китайската комисия за анализ на икономиката и сигурността.

Предупредителният доклад на щатската комисия идва тъкмо в момент, когато китайските власти настояват за по-висока международна роля на тяхната валута – коментира BBC. Икономическият ръст в Китай и засилването на огромния вътрешен пазар води до увеличаване на търсенето на деноминирани в юани активи.

Китайските власти проправят международния път за юана със серия двустранни споразумения – пишат щатските анализатори. Договорките се правят не само на ниво държави, но и с отделни големи фирми като Unilever, Volkswagen, Caterpillar и McDonald's; и финансови центрове.

За по малко от година пазарът на активи, деноминирани в юани, отбеляза забележителен прогрес, изтъкват още от комисията. Въпреки това, деноминираните в долари активи все още се радват на голямо преимущество пред юана.

Според експертите, Китай изкъсо контролира стойността на валутата си на форекс пазарите, за да помага на износителите. Миналата година на юана действително беше позволено да поскъпне спрямо долара с номинални 6%, но това не е достатъчно, твърдят щатските анализатори: в момента китайската валута е откровено подценена.

В резултат на това, износът от САЩ за Китай на практика се облага с мито, износът от Китай за САЩ изкуствено се субсидира, а консумацията на китайските домакинства остава потисната – гласи заключението на панела.

Китай може в момента и да е център на евтино производство, но прави бързи крачки в сферите на науката и технологичните производства. Това ще доведе до проблеми за технологичния сектор в САЩ – особено ако Пекин продължи да контролира стойността на валутата си.

Големият търговски дефицит на САЩ с Китай означава огромни загуби на работни места в САЩ, твърдят още анализаторите. За първите осем месеца на тази година търговският дефицит на САЩ във връзка с търговията с Китай нарасна с 9% спрямо периода на предишната година. Миналата година дефицитът достигна рекордните 273 млрд. долара.

Но по-обезпокоителното за щатските експерти е това, че от началото на годината до края на август Америка изнесе за Китай високотехнологична продукция за 13.4 млрд. долара – а внесе високотехнологична продукция от Китай за над 81.1 млрд. долара.

Дялът на „евтините стоки“ в китайския износ е паднал от 37% през 2000 г. до само 14% през 2010 г.

Търговските излишъци на Китай увеличават количеството юани в обращение. В периода 2000 – 2010 г. паричното предлагане, измерено с агрегата М2, в Китай е нараснало с 434%, до стойност от над 10 трилиона щатски долара. За сравнение, паричното предлагане в САЩ сега е само малко над 1 трлн. долара. Ако се отчете и БВП пропорциите, оказва се, че паричното предлагане в Китай е 30 пъти над това в САЩ.

Само през 2009 г. паричното предлагане в Китай е увеличено с 30%, което прави безпочвени обвиненията за количествените улеснения в САЩ за китайската инфлация, посочват щатските експерти.

В момента 7% от международната търговия на Китай се реализира в юани, както 80% от това число касае чуждестранни компании, внасящи в страната.