Проектът за газопровода „Южен поток“ все повече започва да прилича на АЕЦ „Белене“. При съпоставка между двата се набиват на очи значителни съвпадения, които изглежда са характерни за начина, по който правителствата, водени от БСП, правят бизнес с Русия.

 

И за двата проекта няма подписани окончателни договори, каквито се изискват от българското законодателство, за да започне изграждането им. Това не попречи на строителните работи на площадката в Белене, не спря и „първата заварка“ на тръбата на Южен поток на територията на България.

 

Премиерът Пламен Орешарски беше свидел и на двете. Той би трябвало да си е взел поука от историята на втората атомна електроцентрала в България, но изглежда не е.

 

В Белене „Атомекспортстрой“ започна разчистване и изграждане на АЕЦ, за което получаваше плащания от НЕК, на база предварително споразумение. В резултат бяха изхарчени стотици милиони без никакъв резултат. А сега руската компания съди България в арбитража в Париж за 1 млрд. евро.

 

Южен поток“ също стартира без договор между инвеститор и изпълнител. Засега проектът е подкрепен от междудържавно споразумение, за което Европейската комисия настоява да бъде преговорено, тъй като нарушава законодателството на ЕС и два протокола от срещи между български и руски официални лица.

 

И въпреки че изпълнител за изграждането на газопровода все още не е избран, България вече се ангажира със заем по него на стойност 650 млн. евро от Русия.

 

В този ред на мисли няма да е учудващо ако и „Газпром“ заведе дело в арбитражния съд в Париж след няколко години.

 

Проектът за газопровода е икономически необоснован за Русия, независимо какво говори Москва. Най-важната му цел е да подчини Украйна, която продължава упорито да отстоява независимостта на газопреносната си мрежа. В същото време Южен поток цели и да намали икономическия смисъл от проекти като Трансадриатическия газопровод и Трансанадолския газопровод, които ще откъснат Балканите от политическото влияние на Русия, прокарвано с нейните енергийни ресурси.

 

В неделя депутатът от БСП Явор Куюмджиев сподели пред БНР, че България е единствената от европейските държави, участващи в „Южен поток“, която има сключено споразумение за задължителен достъп на трети страни до тръбата и че „Газпром“ ще отстъпи от позицията си да не допуска други оператори до газопровода.

 

Проблемът е, че проектът в сегашния му вид нарушава още изисквания на Европейския съюз, като задължителното разделяне на собствеността на доставчика на услугата от тази на оператора на енергийната инфраструктура. Т. е. „Газпром“ не може да бъде едновременно собственик на тръбата и доставчик на газ по нея.

 

Освен това с „Южен поток“ руската компания налага определени тарифи за пренос и дългосрочни цени на газа, което също е незаконно в ЕС.

 

Ако се откаже от всички тези условия Москва няма да има никаква изгода от газопровода, тъй като няма да бъде възможно да налага определени цени на крайните потребители по трасето на тръбата.

 

Ето защо „Южен поток“ във все по-голяма степен заприличва на АЕЦ „Белене“ - големи очаквания, обявени с фанфари, които ще струват скъпо на българските данъкоплатци и няма да бъдат изпълнени.