Проектът за канал на стойност около 16 милиарда долара, който беше обещан от новоизбрания президент на Южна Корея по време на предизборната му кампания, вече е привлякъл интереса на частни инвеститори от Саудитска Арабия, Германия, Холандия и Дубай, съобщи един от близките му сътрудници.

Чо Бо Кил, дясната ръка на Ли Мьонг-бак, който ще встъпи официално в длъжност на 25 февруари, заяви, че вече е получил оферти от четири потенциални частни инвеститори от тези четири страни, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

Каналът, дълъг 420 км., който беше обещан от Мьонг-бак, трябва да свърже столицата Сеул с пристанището Пусан на югоизточния бряг на страната. Каналът, който ще струва 16,07 милиарда долара може да бъде завършен преди края на мандата на новия президент, заяви Чо Бо Кил, според когото в строежа му няма да бъдат инвестирани обществени средства.

Построяването на канала ще бъде възложено на консорциум, включващ само частни партньори от Южна Корея и от чужбина. Противниците на проекта твърдят, че строежът е технически невъзможен и ще причини големи щети на околната среда.