България рязко се активизира, след като Газпром сключи споразумение с Румъния – коментира Газета.ру посещението на шефа на Газпром Алексей Милер у нас в петък. Аналогично съглашение, като това с Румъния, България и Русия ще подпишат следващата седмица. Според руските експерти, Русия е използвала Румъния като средство да се окаже натиск върху българите.

Според Милер съвместно предприятие за изготвяне на технико – икономическата обосновка по проекта ще има още през този ноември. Откакто Бойко Борисов коментира през май, че е възможно излизането ни от планираните при Тройната коалиция енергийни мега проекти с Русия като петролопровода Бургас – Александруполис и АЕЦ Белене, преговорите за Южен поток бяха в задънена улица, коментира руското издание.

През юли беше отбелязан известен прогрес, но едва настоящата договореност, постигната между Алексей Милер и Бойко Борисов с участието на министър Трайчо Трайков може да се смята за нещо по-сериозно. Според руските експерти, възможността Румъния да се включи в проекта като алтернатива на България е накарала българските политици да вземат по-сериозно решение. Това е подобрило позициите на Газпром в преговорите. „Сега две страни се борят за правото да получат приходите от транзита на газ“.

Техническо – икономическата експертиза е само предварителен етап и още не е ясно откъде ще мине тръбата. Това ще може да се каже само след като се направи оценката и въз основа на разчетите Газпром вече ще може да избере между България и Румъния. Тоест руският монопол се застрахова.

Впрочем същото правят България и Румъния, участвайки в конкурентния проект Nabucco – отбелязва Газета.Ру. Румъния и Унгария вече откриха 47 км. участък от бъдещия паневропейски тръбопровод между румънския град Арад и Сегед в Унгария.

Българите вече дадоха да се разбере, че разчитат на допълнителни бонуси от Русия за съгласието си по Южен поток, т.е. се надяват да получат от Газпром по-евтин газ. Каква е цената сега не е известно, отбелязва руската медия. Газпром не я разкрива. Средната цена на европейските доставки в момента е 250—260 долара за 1000 куб.м.

България искаше по-ниска цена от Русия още през лятото. Но тогава руската страна им отговори, че за високите цени са винови газоразпределителните компании на вътрешния пазар. В момента частните клиенти в България получават газта си двойно по-скъпо, отколкото Газпром доставя синьото гориво на границата с България.

Но не е изключено в резултат от преговорите България действително да получи отстъпки – коментира руски експерт.


АЕЦ Белене – все пак възможна, но с български пари

Междувременно по линия на другия голям българо – руски енергиен проект АЕЦ Белене руската преса информира, че срокът на контракта за построяването на атомната централа е удължен до края на март следващата година. Така Националната електрическа компания се застрахова срещу иск в размер на 1 млрд. евро, който Атомстройекспорт вече е готов да подаде. Преговорите продължават, а България има отсрочка да потърси стратегически инвеститор.

АЕЦ Белене има ключово значение за завръщането на руските атомни специалисти на европейския пазар. Досега проектите, които получаваше Росатом, бяха за Азия – Иран, Индия и Китай. В Европа руснаците имат силни конкуренти в лицето на френско – немската Areva и американския Westinghouse, посочва Експерт Online.

Разногласията между русия и България по АЕЦ Белене са свързани с корекцията за инфлация в определяне стойността на проекта. За двата блока цената на Атомстройекспорт по принцип е 4 млрд. евро, но по цени от 2007 г.. Бойко Борисов настоява цената да има горна граница от 7 млрд. евро. Руските атомни инженери вече са изчислили най-висока цена от 6.5 млрд. евро, но не бързат да се отказват от претенциите си да коригират крайната цена според инфлационния индекс в Русия, който е значително по-висок от българския.

Но този спор изглежда академичен предвид факта, че България в момента няма стратегически инвеститор за АЕЦ Белене – обобщават руските експерти. Германската компания RWE излезе от проекта преди година, оправдавайки се със световната финансова криза.

Русия предлага на България до края на 2011 г. да финансира реализацията на проекта с 1.9 млрд. евро, докато стратегически инвеститорбъде намерен . Но България не харесва това, вероятно и по политически причини.

Все пак има перспективи строителството на АЕЦ Белене най-сетне да започне, защото България вече дължи пари на Русия за поръчаното основно оборудване. Според българския експерт Атанас Тасев, участвал в работната група по изготвянето на проекта, ситуацията клони натам, че АЕЦ Белене ще се финансира от българската страна.

Междувременно стана ясно, че нито САЩ, нито Западна Европа имат намерение да финансират българо – руския проект. А в Турция вчера беше подписано официалното споразумение за изграждане на първата АЕЦ в страната. Турция може да плати на Русия 20 млрд. долара за четири атомни рактора с мощност 1.2 гигавата всеки. Напълно е възможно Турция по-рано да завърши своя АЕЦ и от нетен вносител на българско електричество, да започне да изнася ток за България.