Очаквано кабинетът на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен срещу него от опозицията, този път за провал в антикризисната му политика. За оставка на правителството гласуваха 70 депутати, 124 бяха против, двама се въздържаха - Корман Исмаилов (бивш депутат от ДПС) и Камен Петков. 196 избраници участваха в гласуването. 115 депутати от ГЕРБ подкрепиха кабинета, девет независими също застанаха зад него, двама други техни колеги се въздържаха. Атака, Синята коалиция и избраниците на РЗС не участваха в гласуването. Така очаквано БСП и ДПС не събраха нужните 121 гласа, за да свалят кабинета. 38 депутати от БСП и 32 от ДПС гласуваха за оставката му. Преди самото гласуване Атака поиска то да е тайно, защото през последните дни вървяло „бясно купуване на депутати", но залата не одобри тази идея. Социалистите настояха за явно гласуване със ставане от място, но и това не се прие.

Искра Фидосова и независимият Тодор Великов се възползваха от правото да обосноват отрицателния си вот. Фидосова подари на лидера на БСП Сергей Станишев сметало, за да смята по-точно процентите усвоени евросредства на сегашния кабинет в сравнение с тези на предишния, оглавяван от него.

Фодосова се обърна към колегите си отляво с думите: „Очевидно е, че в този парламент вотът на недоверие не е за сваляне на правителство, вотът на недоверие не е за представяне на алтернативна политика, а е само и единствено средство за изчистване на мръсни съвести в опозицията". Депутатката заяви от парламентарната трибуна, че ГЕРБ няма притеснение от вот на недоверие. „Защото ние дължим обяснение на българските граждани, на нашите избиратели, а не на Доган, Станишев и Костов". Според Фидосова силата на ГЕРБ е в това да намира верни решения в трудни моменти. Всеки ден доказваме, че го можем и го правим на практика, затова оставаме сами, допълни тя.

Тодор Великов пък се обърна към Сергей Станишев и сподели, че няма подарък за него, но има пожелание: „Господин Станишев, защо не си приберете Иван Костов отново във вашите редици, за да си оправим дясното пространство?"

Станишев отговори, че не приема съвети от „политически номад" кого да прибира в партията. „Със сигурност не бих прибрал обратно и министър-председателя господин Борисов, който беше член на нашата партия и затова напусна навремето МВР. Днес ГЕРБ са много щедри на подаръци към мен лично, може би защото не са щедри към българските граждани, защото е факт, че две години доходите са замразени", коментира лидерът на социалистите.

Шестима министри, начело с вицепремиера Цветан Цветанов, бяха в залата за гласуването, премиерът Бойко Борисов отсъстваше. Командировка в страната отложи участието му в парламентарния контрол. От балкона в залата гласуването на искания вот на недоверие проследи и футболната звезда Христо Стоичков.