Министерският съвет одобри размера на държавните гаранции по две проектни предложения, кандидатстващи за финансиране с държавни и държавногарантирани заеми през 2011 година, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Правителството е приело общия размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2011 г. от името и за сметка на държавата по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Проектът "Осигуряване на държавно гарантиран заем за студентско кредитиране", предложен от МОМН, е на стойност 40 125 000 лева.

Министерският съвет е одобрил и проект - "План за действие за ремонт и реконструкция на мостове - България 2011", заявен от МРРБ, в размер до 88 012 350 лева, който ще се финансира с външен държавен заем с кредитор Международната банка за възстановяване и развитие.

Одобреният размер на държавните гаранции ще бъде включен в Закона за държавния бюджет на България за 2011 година, уточняват от пресслужбата на МС.

Проектните предложения са съгласувани със Съвета за икономическа политика към Министерския съвет, като финансирането им се очаква да окаже благоприятно влияние върху ключови сектори за страната, отбелязва пресслужбата на правителството.