Реалистичната оценка на разходите и рисковия профил са най-важни при личното финансово планиране.

 

Може ли финансовото планиране в личните финанси да помогне на един човек на заплата да осигури целите си в бъдещето и да съумее да има достоен живот на старини и как да стане това – ето каква е основната нишка в обучението за лично финансово планиране, организирано от компанията за лично финансово планиране Fast Development и ЕЛАНА Финансов Холдинг.

 

Преслав Китипов, дипломиран финансов консултант и основател на Fast Development, набляга на необходимостта всеки да изчисли личната си инфлация, като сметне всички разходи, които прави и желае да направи, за да може да е наясно каква покупателна способност трябва да запази и какъв процент доходност цели при търсенето на спестовни средства за защита и инвестиции. Експертът изтъква важността на дефинирането на целите като първия най-важен проблем, който трябва да се реши чрез планирането, като много честно трябва да се прегледа реалистичността на целите и липсата на конфликт между тях.

 

Вторият важен момент при финансовото планиране е реалистичното определяне на рисковия профил на човека. Много често хората имат погрешна представа за толерантността си към риск, отбелязва Китипов. Затова често работещият вариант е разговор с консултант, който да направи анализа и да установи реалистичния рисков профил.

 

Планирането на доходността от спестявания и вложение на пари е пряко свързано с готовността за поемане на риск.

 

В тази посока експертите на ЕЛАНА Финансов Холдинг Ивайло Пенев и Цветослав Цачев уточняват, че един от фундаментите на инвестирането е логиката за взаимовръзката между нисък риск и ниска доходност, както и висок риск и висока доходност.

 

До инвестиции трябва да се стигне, след като човек е използвал финансовите продукти за защита и има възможност да отдели някаква сума, с която иска да изпълни дългосрочна цел. Това може да бъде компенсация за пенсиониране, тъй като задължителното пенсионно осигуряване не би могло да изпълни ролята си на покриване на достоен живот; може да бъде някаква цел, свързана с голяма покупка на жилище, автомобил, пътувания и др.; или да се подсигури образованието на децата, когато те навършат 18 г. Инвестирането не изисква конкретни суми – може да се отделят малки суми всеки месец, а могат да се структурират различни инвестиции с по-големи суми.

 

Личното финансово планиране помага на хората да сложат желанията и дългосрочните си цели на реалистична основа, защото българският потребител на финансови продукти няма много опит с тях, като изключим опита с депозити, тъй като около 50% от БВП на страната на практика е в депозити. Мнозинството имат определен доход, неясна представа за своя рисков профил, но категорично желание за висока възвращаемост без разбиране за реалистичните възможности за доходност.

 

Инвестиционните консултанти разясняват цикличността на финансовите пазари, която определя доходността на определени инвестиции във времето и това как дългосрочната инвестиция постига целите си.

 

Друг важен принцип при инвестициите е диверсификацията – например, ако човек изкарва хляба си от един сектор, не би следвало да има инвестиции, свързани с него, за да пострадат всичките му доходи при определени негативни тенденции в него.

 

Експертите на ЕЛАНА Финансов Холдинг дават пример с клиенти на фирмите, които са си поставили цели какви доходи биха искали да имат след 50 г., например, и каква стратегия е избрана при положение, че те сега са на 30 г.

 

Дългогодишният експерт по пенсионно осигуряване доц. Бисер Петков изяснява структурата на пенсионната система за участниците и как човек трябва да ползва за целите си пенсионното осигуряване. Основен акцент при планирането на оттегляне от активна дейност е индивидуалното определяне на необходим пенсионен доход, такъв който да запази стандарта ни на живот през пенсионния период.

 

„С 1 лев днес можем да си купим повече, отколкото с 1 лев утре“ – отчита Преслав Китипов основополагащата логика на ерозията на парите при подхода за избор на кредити.