Какво ще ви направи щастливи на работното място? Съжалявам, казва пред Forbes Срикумар Рао, автор на "Щастие на работното място", но за да се постигне по-голямо щастие на работното място, няма нужда шефът ви да спре да ви се обажда през нощта. Не е нужно да получавате повече пари. Не е нужно да следвате мечтата си. 

"Точните характеристики на това, което търсите, не можете на намерите на каквато и да е работа", казва Рао, който преподава в Columbia Business School. 

Той вярва, че една най-големите пречки за щастието на работното място е убеждението, че ние сме затворници на обстоятелствата, безсилни пред нещата, които ни се случват. 

"Ние създаваме нашия собствен опит", твърди той. "Знанието, че сме отговорни за начина, по който живеем живота си, е нашият най-мощен инструмент." 

Вместо да насърчи хората да се съсредоточат върху "позитивното мислене", Рао иска да блокира цялата идея, че има добри и лоши събития. Мотото, "когато животът ви предлага лимон, направете лимонада" предполага, че ви е бил даден лимон и лимонът е лош за вас." 

"Но ако се замислите за събитията, случили се преди 10 години, които тогава са изглеждали лоши, ще видите, че много от тях са довели до нещо положително". Рао дава за пример свой бивш ученик, който бива уволнен от работа, но срещу солидно обезщетение. Шест месеца по-късно компанията изпада в неплатежоспособност и съкращава всичките си служители. 

Рао вярва, че за да бъдете щастливи на работното място, трябва да преминете от личната амбиция към "по-голяма визия". 

Той определя като "крайна устойчивост" способността да се възстановяваме бързо от проблемите. "Вие прекарвате много време в безплодни и ненужни самообвинения и упрекване на околните", казва той. "Няма смисъл да се оправдавате и да прехвърляте вината на другите, когато сте сгрешили, просто трябва да продължите напред". 

Според Рао, ключът към щастлива работа е да престанете да се криете зад озлоблението. "Съзнателно трябва да се откъснете от миналото," пише той. "Трудно е, но с практиката ще се научите." 

"Когато завиждате на колегите си, вие обикновено решавате, че Вселената е ограничена и в нея няма достатъчно шанс за успех за тях и за вас", казва Рао. "Вместо това, бъдете щастливи, защото каквото е случило с тях, ще се случи и на вас, ако не в тази, то в друга компания." 

Всеки фантазира за работата мечта, за която ви плащат добре, която ви позволява да допринасяте за благото на другите, работа с блестящи и мили колеги, от която винаги се прибирате навреме за вечеря. Според Рао трябва да спрете да се стремите към такава работа, дори да вярвате, че тя съществува. Вместо това трябва да намерите мечта, която да свързана с вас, а не с вашата работа. 

"Повечето проблеми, които са ви държали буден преди десет години са изчезнали", казва Рао. "Голяма част от бедите, днес, също ще отминат. Осъзнаването на тази истина ще ви помогне да погледнете в перспектива." 

Експертът съветва да спрете да търсите щастие, казвайки си "ако" или "след като". Щастието не се намира ако заемете даден пост и не идва след като получите дадени предмети или придобивки. 

Докато работите, съветва Рао, не се съсредоточавайте върху резултатите, а върху процеса на постигането им. Планирайте не какво ще свършите, а как ще го направите. При това вършете нещата едно по едно, за да ги вършите добре. 

Дори и в корпоративна Америка, където всеки се конкурира с всички, трябва да обръщате внимание и да сте загрижени за околните, ако искате да работите добре с тях.