Валутите на държави от Източна Европа са сред едни от най-добре представилите се през 2012 година на форекс пазара, пише Financial Times. Резултатът от движението им в края на годината показва, че те са пренебрегнали слабия икономически растеж в еврозоната и не са отразили проблемите в местната икономика, тъй като инвеститорите са се насочвали към тях в търсене на по-високи лихви.

Примерът на унгарския форинт и полската злота е показателен за тази тенденция, пише изданието. И двете валути са поскъпнали с 11% спрямо американския долар през последните 12 месеца, което ги прави най-силно представящите се в света в групата на основните валути през тази година.

При унгарския форинт множеството от инвеститори бе привлечено покрай големите разпродажби на форинти в началото на годината, когато страната се провали в преговорите си с Международния валутен фонд за получаване на заем. Тогава притесненията бяха свързани с големия дълг, който Унгария ще натрупа.

Залагането на къси позиции при форинта срещу еврото бе след стратегиите на банка Номура за Източна Европа. В играта са участвали и инвеститори от Близкия Изток и Африка. Стратегията им се оказа печеливша, защото форинтът поскъпна заради големия интерес към него, тъй като инвеститорите дадоха приоритет на по-добрите печалби, отколкото на фундаменталните фактори, които крепят курса на валутата. Форинтът спечели и от положителната промяна на перспективите пред рейтинга, която агенция Fitch направи на Унгария в края на декември, променяйки статуса от "негативен" в "стабилен".  

Въпреки, че през тази година централната банка на Унгария извърши лихвени понижения, основният лихвен процент там остава 5.75%. В Полша базовият лихвен процент е 4.25%. Това е атрактивно ниво а инвеститорите, търсещи по-висока доходност.

Националните валути в двете страни бяха облагодетелствани и от това, че централните им банки допуснаха те да поскъпнат в условията на усилено печатане на пари в САЩ. Някои държави в Латинска Америка също предприеха стъпки за такъв тип количествени улеснения през септември, за да защитят от прекомерно поскъпване местните валути и да предпазят по този начин експорта. Обратно на това обаче Унгария и Полша, които имат големи заеми в  чужда валута, направиха така, че да понижат разходите по обслужване на тези задължения.

"Тъй като те са вземали масивни заеми в евро и швейцарски франкове, те не могат да си позволят валутите им да се понижат, тъй като това ще увеличи съществено разходите им по обслужване на дълговете", коментира Джеймс Квок, който е директор на валутните сделки във финансовата компания Амунди. Дружеството държи дълги позиции в полски злоти и къси позиции в унгарски форинти и чешка крона.