Ядрената криза в Япония от миналата пролет трансформира глобалния пазар на природен газ, твърди в своя статия The Wal Street Journal. Островната държава произвежда по-малко от 4% от ресурса, който потребява, а всичко останало се внася на кораби, което е скъп и сложен процес.

От 11 март, когато силно земетресение и унищожителни вълни цунами причиниха авария в атомната централа във Фукушима Даичи, ядрените централи в Япония са подложени на непрестанни инспекции, а много от реакторите бяха спрени все още не работят. От общо 54 реактора в страната, в момента работят само 3, като последният от тях ще бъде изведен от експлоатация до края на месец май. Правителството не е определило дата, на която да рестартира ядрените мощности, което за много хора означава, че трябва да се подготвят за лято без ток от ядрените централи. До скоро те осигуряваха 30% от електроенергията, която се потребява в Япония.

През последното тримесечие на 2011 година енергийните компании в страната са увеличили вноса на природен газ със $ 7.5 млрд. Тези по-високи разходи плюс затварянето на индустриалните производства заради пораженията след природните бедствия от миналата пролет, доведоха Япония до първия й търговски дефицит от три десетилетия насам.

През миналата седмица японските ютилити компаниии съобщиха за ново рязко увеличение на количествата внесен природен газ чрез LNG - кораби. През януари месец са били доставени 5.19 млн. тона втечнен газ, което е с 39% повече спрямо същия месец на предходната година. Но не само Япония увеличава вноса на природен газ. Някои държави в Европа и Азия също са се ориентирали към този енергиен източник, който да замени извежданите от експлоатация ядрени централи.

Германия, която заяви намерение да затвори всичките си ядрени централи до 2020 година, започна да получава природен газ от Русия по ново трасе от месец ноември. Във Великобритания, където амбициите за ядрена експанзия бяха попарени след случилото се във Фукушима, бе подписан голям договор между BG Group PLC и американски компании за внос на природен газ. Освен това BG се озърта и за други източници на снабдяване.

Нарасналото търсене на природен газ по целия свят съвпада с трансформацията на американския енергиен пазар, който е на път да се превърне в нетен износител на природен газ заради разработваните находища на шистов газ. Износителите могат да се възползват от внушителната разлика в цените. В САЩ например един милион BTU струва $ 2.50, а в Япония същото количество е на цена от $ 16. Има един проблем обаче. За да доставят този природен газ в Азия, енергийните компании трябва да го конвертират във втечнен газ, да го натоварят в танкери и да го превозят през океана, след което се извършва обратната процедура от конвертирането на втечнения газ в газообразно гориво, което е много скъп процес.

Това е причината в момента американските компании да търсят възможност да построят експортни терминали, като има 8 стратегически локации. Според Коичо Муто от Mitsui OSK Lines Ltd дори и след като инвестират в строежа на такива терминали, американските компании пак ще са на печалба, продавайки суровината на 12 - 13 долара в Япония.

И преди земетресението от 11 март миналата година Япония бе вносител номер едно в света на втечнен природен газ. Малайзия, Катар и Австралия пък са сред най-големите в света снабдители с такъв вид гориво. През 2011 година LNG износът нарасна с 12% до 78.5 млн. метрични тона. През тази година се очаква ръстът отново да е двуцифрен.

За японците природният газ е по-чист от въглищата, по-малко скъп от петрола и по-достъпен от енергията на слънчевите или вятърните централи. Ориентирани към него някои японски компании вече правят сериозни инвестиции в сектора. Автомобилната корпорация Mitsubishi Corp. притежава 50% дял в проект за разработването на шистов газ в Кордова, Британска Колумбия. Планира и проекти в Северна Америка.

Канада се опитва да стимулира експорта на втечнен природен газ от западния й бряг, като вече е издава две лицензии за LNG по брега на Атлантика, разчитайки, че те ще помогнат за диверсификацията на износа.

Изборът на Япония да се обърне към природния газ имат своите геополитически измерения. Традиционно хладните отношения между Токио и Южна Корея изглеждат постоплени, от части защото и двете страни имат един и същ интерес да внасят по-евтин газ от LNG. В Австралия, японската компания с държавно участие Inpex инвестира близо $ 25 млрд. в проект за добив и транспортиране на природен газ.

Ние не можем да си подсигурим стабилни доставки на природен газ просто разчитайки на предприемачите, обясняват политиката си държавниците в Япония. Ето защо страната се опитва да получи собственост върху находищата на природен газ.

Настоящите доставчици на Япония - Катар и Австралия, биха могли да увеличат количествата втечнен природен газ, но споразуменията, по силата на които се извършва този експорт са дългосрочни и са подписвани преди десетилетие и в тях неизгодното за Япония е, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта.