Струва ли ви сел че кафето ви става все „по-горчиво“, а шоколадът някак неусетно е поскъпнал? Не, не се лъжете. През последните месеци цените и на кафето, и на какаото, основната суровина за производство на шоколад, се покачиха на световните стокови борси до незапомнени стойности от години.

 

Цената на кафе от сорта робуста, основна суровина за еспресо и разтворимо кафе, достигна в края на миналата седмица двугодишен връх в Лондон и се покачи с 44 долара или 2.2% до 2030 долара за метричен тон, което е най-високата му стойност от октомври 2008 г. Арабика регистрира ръст от 51% през годината и достигна 2.0925 долара за паунд на ICE Futures в Ню Йорк. По данни на Ройтерс фючърсите на този сорт кафе са на 13-годишен връх.

 

 

Само през последния месец цената на робустата пък се е увеличила с 22%, а за последната година ръстът е с 34%, казва Нестор Осорио, изпълнителен директор на Международната организация на кафето. „Ситуацията върви по ръба на бръснача между търсене и предлагане“, заяви той наскоро.

 

Ръстът идва основно от опасения за забавяне на реколтата във Виетнам, най-големият производител на кафе от този сорт. Обикновено прибирането на кафето във Виетнам започва през ноември, но силните дъждове в централните райони на страната ще забавят обирането на кафеените зърна с няколко седмици, казва Андреа Томпсън от центъра CoffeeNetwork.

 

Като се изключат проблемите с дъжда реколтата във Виетнам изглежда по-добра от очакваното благодарение на доброто време през годината и на увеличените площи. По оценки на „Блумбърг“ общият обем ще бъде 1.2 млн. метрични тона или 20 млн. 60-килограмови торби. През миналата година добивът е възлязал на 1.05 млн. тона. В допълнение се очаква тази година местният съперник на Виетнам – Индонезия, да увеличи добива си с 3% до 10 млн. торби.

 

За вдигането на цената през последните седмици обаче допринесоха и проблемите по пристанищата на Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света. Това бави доставките и допълнително стеснява пазари, казват анализатори. По данни на бразилската асоциация на износителите на кафе Cecafe над 10% от договорените количества закъсняват. Закъснението пък се дължи в голяма степен на увеличения износ на друга суровина, от която Бразилия произвежда огромни количества – захарта, и чиято цена също скочи драстично за последната година.

 

Иначе бразилската реколта от кафе тази година е прилична и би трябвало да повлияе положително на цените, т.е. поне да спрат да се качват. Прибирането на реколтата в страната, оценявана на 47.2 млн 60-килограмови торби, вече приключи и в момента Бразилия е основният източник на арабика, тъй като в другите страни от Южна и Централна Америка събирането на кафеените зърна продължава до януари. Макар и ограничен бразилският износ възлиза на 3 млн. торби към септември срещу 2.4 млн. за същия месец на миналата година, посочва Ройтерс.

 

Високите фючърси на кафето се дължат на финансови спекулации, обяви преди седмица шефът на Starbucks Corp Хауърд Шулц, цитиран от Ройтерс. „Изключително лошо е, че ставаме свидетели на най-високите цени на кафето от години насам, докато в същото време на пазара няма проблем с доставките на кафе. Трябва да кажем, че пазарът се движи от финансови спекуланти“.

 

Вдигането на цените обаче не пречи на компанията да продължава експанзията си по света, като основната й цел сега е Китай. Starbucks вече има 400 кафенета в страната и още толкова в Хонконг и Тайван. Според Шулц съвсем скоро Китай ще бъде най-големият пазар на компанията след САЩ, а кафенетата там ще надхвърлят 1000.

 

По подобен начин се развива ситуацията и при какаото, основната суровина на любимия на големи и малки шоколад. За последните 6 години цената му се е удвоила, но през последната флуктуира и дори спада под натиска на кризата и проблеми с доставките от основни производители.

 

Най-сериозно е положението в Кот д'Ивоар, където в края на октомври след 5-годишно отлагане се проведоха президентски избори, а в края на ноември предстои и балотаж. Макар и относително мирен и законен вотът причини известни забавяния в доставките, а при оспорване на изхода от балотажа може да се стигне и до по-сериозни проблеми. В резултат какао с доставка през декември се качи с 29 долара до 2846 долара за метричен тон на ICE Futures U.S в Ню Йорк. Фючърсите в Лондон пък скочиха до 3019 долара за тон на NYSE Liffe, но на годишна база са с 14% надолу.

 

Именно заради този спад фермерите в Кот д'Ивоар заплашват изцяло да блокират износа. Всъщност проблемът най-вероятно е при прекупвачите. Конфедерацията на фермерите иска цена от 1100 CFA франка /2.32 долара/ за килограм какао, докато купувачите предлагат между 750 и 900 за килограм. През септември износът на какао от Кот д'Ивоар е спаднал с 3.9% до 14 958 метрични тона срещу 15 565 тона година по-рано.

 

По данни на Международната организация по какаото добивът в глобален план тази година може да надхвърли търсенето с около 100 000 метрични тона, което ще свали или поне задържи цените на нивата от тази есен. Сезонът беше добър за реколтата, а правителствата в Западна Африка инвестират сериозно в индустрията, посочи Жан-Марк Анга, изпълнителен директор на организацията.

 

Прогнозите обаче сочат, че и кафе, и какао обаче едва ли ще спрат да поскъпват, а скоро това ще се усети и в цените на дребно.