Поредна кражба на фирма е регистрирана от полицията, този път в Исперих. През февруари чрез фалшив договор за покупко-продажба на дялове неизвестно лице е придобило дялов капитал в размер на 5000 лева от исперихска фирма, собственост на 47-годишния общински лидер на ДПС - Гюнай Хюсмен, който е едър арендатор на земи в Лудогорието. Повече от десетилетие той е заемал ръководни позиции в местната власт. Бил е кмет на общината, а в момента е втори мандат председател на общинския съвет. Счита се за знакова фигура на ДПС.

Преди няколко дни Хюсмен, който е собственик на "Северагро" ЕООД разбрал, че няма достъп до банковите сметки на дружеството си. Оказало се, че то вече е притежавано от друг, пише "Сега".

 

Кражбата е станала по позната схема - чрез вписана в електронния регистър промяна. Заявката за промени била направена електронно от прокси IP адрес в чужбина, като за притежател на дружеството е посочено подставено лице от Варна. Представени са договори за покупко-продажба с фалшифицирани печати на нотариус от Исперих.

Веднага след като разбрал, пострадалият информирал МВР и прокуратурата. Прокурорите са издали възбрана за разпореждане с имуществото на "Северагро" ЕООД, за да не бъдат откраднати и имоти.

 

Ог Агенцията по вписвания съобщиха, че на 11 март в офиса й във Варна е задържан извършителят на престъплението.

Има бум на кражби на фирми, като измамниците атакуват основно големи дружества с много имоти.

 

Обикновено се използвали договори за прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси, като накрая се извършвала пререгистрация на съответното търговско дружество в Агенцията по вписвания чрез електронни подписи и сканирани копия. За това предупредиха само преди две седмици от Нотариалната камара.

 

За размаха и размерите на явлението стана публично известно преди три седмици, когато бизнесменът Павел Стоименов алармира, че компанията му "Агро Бел" е открадната. Ставаше дума за една от най-големите земеделски фирми, разполагаща с над 70 000 декара и с оборот от над 20 млн. лв. годишно. Бандитите дори успяха да продадат един от имотите на бизнесмена. До момента от извършителите на кражбата няма следа.