Според чужди експерти бъдещето на южната ни съседка включва възможността тя да напусне Еврозоната.

Напоследък всички се питат какви ще бъдат последиците за Гърция и какво ще се случи с техните банки. Масово хората изтеглят сумите, които са вложили в гръцки трезори, съобщава в свой анализ Делтасток.

След негативните новини на Балканите настъпи смут и във форекс търговията, тъй като графиките на световните пазари се промениха мигновено. Изтеглените суми от банките възлизаха на 700 млн. евро миналия понеделник, а ако добавим и останалите 16 млрд., които са били депозирани в други страни от 2009 година насам цифрата скача значително.

Сред гръцките поданици се заговори за връщане към старата им национална валута – драхмата. Според статистически данни техните спестявания ще загубят 50% от стойността си.

Според Педро Видела (професор от международната бизнес школа в Испания – IESE) Гърция много скоро ще напусне Еврозоната, а връщането към драхмата е неминуемо. Причините за това са социалните и политически катаклизми, които поставиха страната пред състояние на фалит.

Мнението на испанския икономист е, че има решение на заплетената ситуация. Гръцката политика трябва да се съсредоточи в стабилизирането на масовия уплах на нацията си и да ограничи изтичането на капитали. Последното можело да се случи като внезапно се запорират всички банки и блокират всички сметки по време на уикенди или почивни дни.

Друга позиция, съчетаваща в себе си следваща стратегия за изход от кризата е тази на немския институт Ифо. Според нея еврото трябва да остане като обменна валута, като банковите сметки останат в евро, а драхмата да остане ежедневната разменна монета за транзакциите в държавата.

Логично е да зададем въпроса – как ще се набави такъв огромен обем стара гръцка валута, при положение че тя беше унищожена? Педро Видела предлага отговор и на този въпрос – да се променят всички евро банкноти в гръцките банки, като им се сложи отличителен белег или печат, на който да пише, че това не е евро, а драхма.

В същото време процеса на преминаване към старата валута би бил твърде разбъркан и неясен, тъй като в момента гръцкият монетен двор произвежда банкнотите от 10 и 20 евро.

Специалисти твърдят, че може да се премине и към разменна търговия, буквално да се върне разменната търговия от отминали времена. Освен това, инфлацията и външният дълг в проценти от БВП ще достигнат умопомрачаващи размери, предупреждава Паула Карвальо (експерт от Португалската инвестициона банка).

Все пак, има и положителни страни от връщането към драхмата. Със слаба валута Гърция ще се превърне в притегателна сила за чужденците и това би спомогнало не само за развитието на туризма, но и ще превърне страната в конкурентоспособен износител. По мнението на Джулиано Ноки излизането на Гърция от еврозоната не би било катастрофа, ако са менажирани правилно.