Развиващите се пазари и продуктивните стоките като мед и памук бяха "ракетите" в инвеститорските портфейли през тази година.

Моментът да включване в тренда обаче не е изпуснат, тъй като ръстът на тези пазари е донесъл доходност от порядъка на 10% - 20%. Това разказаха в предаването ИконоМикс на Дарик радио финансиста Илиян Стефанов и Владислав Панев от Управляващото дружество Статус Капитал, което може да се похвали със значителни успехи през тази година.

Според двамата важен индикатор, който трябва да се следи през 2011 година е инфлацията, тъй като при покачване тя ще направи стоенето на депозити неизгодно.

В какво си струваше да се инвестира през тази година?

Илиян Стефанов: 2010 беше годината на развиващите се пазари, основно т.нар.  страни от BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай), те показаха впечатляваща доходност на фона на развитите пазари като Западна Европа и Америка.

Другото интересно, което стана, бе движението на цените на суровините. Голяма доходност получиха инвеститорите, които инвестираха в суровини, основно в мед, памук, които се използват масово в производството. Китай, като основен вносител на тези суровини, оказа доста съществено влияние върху движението на цените нагоре.

Освен това тази година започнахме да виждаме първото придвижване на пари, които очакват инфлация. Не случайно суровините поскъпнаха, а  това означава, че големите инвеститори се страхуват от инфлация.

Владислав Панев: Точно затова, може би, нереалното търсене на физически обеми на метали и други суровини обуславя поскъпването на тези стоки, отколкото търсенето от страна на спекулантите, които купуват ETF и деривати върху метали, т.е. търсенето е реално като защита от инфлация.

И все пак – в какво  се оказа най-изгодно да се инвестира през 2010 година?

Вл.П. : В това, което поскъпна най-много. Илиян каза за акциите от BRIC. Аз бих разширил списъка до почти всички развиващи се пазари, включително почти цяла Азия, нашите съседи от Турция.

България развиващ се пазар ли е?

Вл.П.: България не попада под категорията emerging market, а по-скоро е frontier market, което е следващата степен. На развиващи се пазари се наблюдава доста по-висока активност.

А българските инвеститори имаха ли достъп до тези пазари и успяха ли да се възползват от ръста в цените?

Вл.П.: Аз мисля, че финансовите институции предлагат вече доста широка гама от продукти, в които може да се инвестира. Ситуацията не е като преди  5 години, когато можеше да се инвестира само на българската фондова борса, депозити и български недвижими имоти. Сега през инвестиционни посредници и банки може да се търгува със всякакви инструменти.

Може, но дали се възползваха инвеститорите?

Вл.П.: В момента ръста на активите на фондове, за които има публична информация е доста ограничен и става въпрос за записване основна от страна на пенсионни фондове.

Когато се говори, че капиталовият пазар е в упадък в момента, аз не съм съгласен изцяло с тази позиция, тъй като капиталовия пазар вече не е само БФБ-София. Капиталовия пазар в България е всички услуги, които предлагат българските финансови посредници – възможности за инвестиции в стоки, валути и чуждестранни акции. Така че, реално капиталовия пазар у нас започва да се изгражда като такъв може би от тази или от миналата година с предлагането на подобни алтернативи.

Какво да кажем за масата хора, които нямат погледа, който вие имате - те дали инвестираха в горните възможности?

Вл.П.: Не, очевидно не са, инвестираха само големи инвеститори, които имаха нужната информация. Масово хората продължават да държат парите си в банкови депозити, тъй като, за разлика от Западна Европа и САЩ, лихвите по банкови депозити у нас са доста високи, но започнаха да падат и тенденцията ще продължи и догодина, така че, трябва да се търсят алтернативи.

И.С.: Статистиката, която наблюдаваме, увеличение на депозитите в банковата система показва само едно, че българинът, като индивидуален инвеститор няма достатъчна финансова култура. При положение, че в света се постигна впечатляваща доходност през годината, българинът стои в депозити.

Може би има основание - българите, които се опитаха да инвестират парите си на БФБ-София преди 1-2 години се опариха и то жестоко...

Вл.П.: Не само преди 1-2 години, включително и тази година, който е инвестирал на БФБ-София, в общия случай е загубил, тъй като индексът SOFIX претърпя загуби от над 10% за 2010г.

Какво бихте казали вие на хора, които са се престрашили да използват някаква алтернатива на депозитите, инвестирали са на БФБ-София, но са загубили парите си?

И.С.: Няма лоша инвестиция по принцип.

Кажете го това на някой, който е загубил 50% от парите си!

И.С.: Това е вярно, но за мен няма лоша инвестиция, има лошо управление на инвестициите. Пример ще дам с Холдинг Пътища АД. След сплита беше на цена около 22.80 лв. до 1 лв. всеки е могъл да излезе от тази инвестиция с някаква загуба. Това, че са държали загуби по 90% говори, че няма управление на инвестицията, лошо е управлявана. Когато загубиш 20%, вероятността да продължиш да губиш е по-голяма, отколкото да спечелиш.

Но когато си загубил 20% не изхождаш ли от позицията, че в крайна сметка това е дългосрочна за мен инвестиция, ще изчакам те ще се възстановят и сигурно ще спечеля?

И.С.: Практиката доказва, че това не е така. Виждаме инвестиции, които са загубили 20% и вече са загубили 95%. За да се възстановят парите, трябва доходността на тази инвестиция да стане над 900%.

Във вашата практика, какъв е прагът на загуба, който като достигнете и излизате от позиция, независимо колко добра е била тя?

И.С.: Това е различно, но да приемем, че за индивидуалния инвеститор управлението на всяка инвестиция би трябвало да се ограничи до една загуба от 10%.

А може ли да се каже същото и за договорни фондове? Ако съм инвестирала някаква сума в договорен фонд и загубя 10%, разумно ли е да изляза?

Вл.П.: Практиката от 2007 -2008 година показва, че да , разумно е. Може би проблема тогава беше, че много хора смятаха акциите за ниско рисков актив. Нашата история изобилства от примери, в които хората са били лъгани, като започнем от държавните облигации през 40-те години, като минем през пирамидите и хипер инфлацията, дори като минем през пика на фондовата борса през 2007 година. Хората през всички тези периоди загубиха пари, нормално е да ги е страх. Сега, като че ли, страхът е напълно обясним и решението е напълно логично. При положение, че борсата в България върви надолу, а банковите депозити са на сравнително високи нива, решението на пръв поглед е лесно – инвестираме в банкови депозити и спиш спокойно. Ако се случи все пак инфлацията, за която всички говорят, то най-вероятно доходността по банковите депозити ще е по-ниска. Тогава за мен решението през 2011 година е инвестиции на развиващи се пазари в акции ,най-вече в Азия, тъй като все пак икономиките там не са толкова задлъжнели, колкото в Западна Европа и САЩ. Така че, по-скоро хората би трябвало да гледат натам.

Може би хората, ще си кажат, че са изпуснали момента, ако тази година са стояли на депозит...

Вл.П.: Когато говорим за значителна доходност през тази година, ние имам предвид доходност в порядъка на 10-20%. Не е имало много случаи с много по-високи доходности. Събитията не са чак толкова изпреварили реалния ход на нещата.

Споменахте, че хората трябва да внимават за инфлацията през следващата година. За какво друго бихте ги посъветвали да са нащрек? Какво може да им дава сигнали, че нещата отиват на още по-зле или пък се оправят?

И.С. : Един от показателите, че нещата горе долу се оправят е движението на фондовите борси. Ако те продължат и 2011 година да показват добър ръст, какъвто беше през  2010 година, значи фундаменталните показатели  са добри.

Масовият инвеститор е подведен като психика да купува евтино, чака нещо да падне, за да го купи евтино и то да поскъпне. Аз искам да кажа, обърнете го на обратно, купувайте нещо, което е поскъпнало.

Вл.П.: Хората трябва да се пазят от очевидните неща. Когато има голям страх по пазарите и хората си мислят, че несигурността е голяма, тогава вероятността за вливане на нови пари на тези пазари  е по-голяма. Когато страхът е голям, нещата могат да се подобрят, когато вече няма страх, нещата няма как да станат още по-добре.

И.С.: Рискувайте, без риск няма печалба!

Вл.П.: Но да се рискува умерено, за да имаме после и добър сън.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!