Лесно е да се загубиш в числата, когато става въпрос за мегафабриката на Tesla. Проектът на стойност 5 млрд. долара трябва да се превърне в най-големия завод за батерии в света. Не звучи особено впечатляващо.

 

Но въпросните батерии ще осигуряват по 50 гигавата нова мощност годишно през 2020 г., достатъчно за производството на 500 000 електрически автомобила, пише MarketWatch.


Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск обаче има по-амбициозни планове. Той намекна, че целите на компанията всъщност са по-големи. Заедно със SolarCity Corp. тя се стреми да превърне батериите, захранвани със слънчева енергия в постоянен и стабилен източник на електричество за домовете на хората в цял свят.

 

Разбира се това няма да са сегашните литиево-йонни батерии, а техни по-ефективни и евтини еквиваленти, които ще дават енергия както на автомобилите, така и на жилищата на техните притежатели със стационарни системи за съхранение на енергия

 

Производство от такъв мащаб ще даде възможност за значителни икономии от мащаба и ще подобри ефективността и достъпността на батериите на Tesla.

 

Днес цената на книжата на компанията се покачва с 0.94%, 263.83 долара за лот.