Словакия най-сетне каза „Да” на Европейския фонд за подкрепа на еврото. Така той вероятно ще започне да действа до месец, както прогнозираха представители на европейските власти малко след края на срещата на финансовите министри на Европейския съюз, която се състоя на 12 и 13 юли. Но страната постави условие – да не се отпускат кредити за Гърция, както и категорично отказа да се включи в общия спасителен заем за южната ни съседка. Но изпълнимо ли е това?

Най-бедната държава от 16-те страни в европейския монетарен съюз изглежда доста по-добре  на фона на останалите 15. Това се дължи на притока на чужди инвестиции в страната, а упадъкът на еврозоната определено се отразява негативно на потоците. Така че Словакия не може да си „измисли” доходи, с които да покрива задължения на други страни – членки на еврозоната и се опитва да наложи една добра практика – да не се покриват чужди задължения. А условието – ако то се спази, при някаква ситуация Гърция може и да фалира, ако не е намерила друга система, чрез която да покрива финансовите си дупки.

Така икономистът Красен Станчев коментира ситуацията в еврозоната, която в продължение на около месец поизпоти европейските власти. Те и без това се опитват да убедят пазарите, че имат резервен вариант в случай на неотложна нужда. Затова и на 23 юни ще бъдат публикувани резултатите от банковите стрес тестове – за да се върне доверието на инвеститорите.

На фона на новите върхове, които еврото покорява, обаче, възниква въпросът доколко е необходим този спасителен фонд в подкрепа на единната валута?

Консумираните притеснения

Според Цветослав Цачев, ръководител „Анализи” в Елана Трейдинг, пазарите са се поуспокоили и спекулациите за края на еврото са минали на заден план, макар и още да стоят на дневен ред и да остават фактор и през следващите тримесечия. За мен най-повратната точка, в която можеше да се говори за проблеми със стабилността на еврото, вече отмина. Другият важен фактор е, че всъщност този фонд няма нужда да прави нещо веднага. Тия пари не ги чака някой, на когото да бъдат дадени, както преди няколко месеца се случи с Гърция, обясни Цачев.

Според него, пазарите вече са спрели да се интересуват от тези неща, притесненията са били оценени и консумирани, при това - в по-висока степен, отколкото е трябвало.

Инвеститори продаваха евро с притеснението, че Испания и Португалия са следващите страни като Гърция, които едва ли не ще доведат до разпадане на еврозоната, на еврото, защото Германия ще каже – ние повече пари не искаме да наливаме в Южна Европа, оправяйте се сами, ние си връщаме марката, допълни Цветослав Цачев. Първо, Германия въобще не подходи по този начин. Второ, Гърция започна драстични реформи, пазарите се стабилизираха на някакви нива и оттам вече много инвеститори, които бяха купували долари и продавали евро в очакване на драми всъщност сега бързат да заемат неутрални позиции и да се отърват от доларите, добави той.

Факторът Словакия

Ако все пак механизмът не тръгне заради условията, поставени от Словакия, възможно е наистина да има нов спад на еврото и тестване на достигнатите четиригодишни дъна. Но това е малко вероятно, смята още Цветослав Цачев. Когато има консенсус сред големите, сред мнозинството, ясно е, че ще бъде намерен някакъв начин, по който и Словакия да си получи своите уверения, допълни той.

Страната, обаче, изостри вниманието на инвеститорите към проблема за спазването на правилата. Онова, което става в ЕС и еврозоната в момента, е нарушаване на правилата, категоричен беше Красен Станчев. Страната иска нещата да се преосмислят, коментира Цачев.

Той допълва, обаче, че Словакия не е чак такъв фактор, че да спре една подобна мащабна инициатива.

Резервната гума

Спасителният план за еврото и еврозоната не е необходим на някого веднага. След като европейските монетарни власти в голяма степен изчерпаха настоящите си резервни варианти, остава им тази „резервна гума” при евентуална нова опасност, смята Цачев.

Ще се възползва ли от нея, обаче, Испания, която ще трябва да се разплати с инвеститорите в дълг на страната в края на месеца? Едва ли, допълва той. И това се вижда от изключително успешните аукциони за държавни дългови книжа в последните дни.