Рязък спад в цената на акциите изтри над 16 млрд. долара от пазарната капитализация на базирания в Хонконг холдинг Hanergy Thin Film.

Малко след това започна срив и при позициите на компаниите от групата Goldin. Техните акции поевтиняха силно с общо 60% за два дни, разтърсвайки целия фондов пазар в Хонконг, пише The Financial Times.

Слабо известните на Запад дружества Goldin Financial и Goldin Properties поскъпваха до тази седмица, като в петък регистрираха рекордна пазарна капитализация. Само от началото на годината цената на Goldin Financial скочи с 356%, до 30.8 млрд. долара.

Днес компанията поевтиня с 43%, до 15.8 млрд. долара, Goldin Properties загуби 41%, до 6.6 млрд. долара.

Според борсовия регулатор в Хонконг и двете дружества са обект на "необичайни цени и обеми на търговия", но не става ясно каква е причината за разпродажбите на техните акции.

Hanergy Thin Film поевтиня с 47% за по-малко от 30 минути в сряда, преди позицията да бъде спряна от търговия, в очакване на съобщение за ставащото, което все още не е публикувано.

Има поне една връзка между трите компании. През февруари Hanergy Thin Film избра Goldin Financial за независим финансов съветник по договор за доставка с Hanergy Group.

Hanergy Thin Film се занимава с разнообразни дейности, от развъждане на коне, през производство на соларни панели, до производство на вино. Goldin Financial консултира китайски износители, винопроизводители и брокери на имоти. А Goldin Properties е строителна компания, изграждаща множество обекти в Китай.

И трите дружества се контролират от еднолични собственици, притежаващи над 60
% от техния капитал.

Не е ясно какво се случва с тези компании. Ставащото може да е резултат от вътрешни афери или началото на спукването на имотния балон в Китай.