Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин свиква социалните партньори, членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество на заседание на 26 май в Министерския съвет.

Темата на заседанието е Проект на постановление на Министерския съвет за определяне нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 година.

На 19 май Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото постановление за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г. Делото беше образувано по искане на национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Те оспориха Постановлението на правителството за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г. Основният им мотив е, че не се е поровела задължителната съгласувателна процедура в рамките на НСТС.

"Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя", пише в мотивите на ВАС.