Канада е държавата с най-стабилната банкова система в света. Веднага след нея се нареждат  Швеция, Люксембург и Австралия, показва проучване на Световния икономически форум, провокирано от финансовата криза и фалитите на банки по цял свят.

Великобритания, която преди беше в Топ 5, е пропаднала чак до 44 позиция, като се нарежда след страни като Ел Салвадор и Перу. Тази седмица правителството на страната отпусна 50 милиарда лири ($ 86.5 милиарда) за гарантиране на банковите баланси.

Съединените Щати, където някои от най-големите финансови гиганти на Wall Street рухнаха, е едва на 40 място. Точно пред тях, на 39 позиция, е Германия и по-малки страни като Барбадос, Естония и дори Намибия.

В доклад на Световния икономически форум банковите системи са оценени в стойности между 1.0 (в несъстоятелност, очаквайки помощ от правителството) и 7.0 (в отлично състояние, с добри финансови баланси).

Канадските банки получиха 6.8, точно пред Швеция (6.7), Люксембург (6.7), Австралия (6.7) и Дания (6.7). Великобританските банки получиха 6.0, следвайки Съединените щати, Германия и Ботсвана, всички със 6.1. Франция, на 19-то място, получи 6.5 , докато Швейцария се нареди на 16-та позиция.

Източник Reuters