Нараства натискът върху Ирландия страната да се съгласи на договорения от МВФ и ЕС спасителен план – пише Financial Times. Има нови доказателства, че банковият сектор на острова е загубил окончателно доверието на пазара. Банката Irish Life & Permanent съобщи, че за няколко седмици в периода август – септември от нея са изтеглени 600 млн. евро, което съответства на 11 % от средствата й. Корпоративните клиенти вече нямат доверие да държат парите си в ирландски банки.

Същата тенденция миналата седмица беше установена в Bank of Ireland, а в петък не се очаква нещо по-различно от тримесечния доклад на Allied Irish Bank.

Пазарните източници на финансиране за ирландските банки са пресъхнали – твърди FT. Затова те се обръщат към осигурените от ЕЦБ кредитни линии. Ирландските банки са най-зависими в Европа от извънредното кредитиране на централната банка във Франкфурт, като само през октомври са се възползвали от 130 млрд. евро /банките в Гърция са теглили 92.4 млрд., в Испания 71.9 млрд. евро/.  

Според европейски банкери, ирландската централна банка освен това е отпуснала 20 млрд. евро на търговските банки за двата месеца до края на октомври, което говори, че е достигнат горният лимит на средствата, позволени от ЕЦБ.

Въпреки всичко изброено дотук, финансовият министър на Ирландия продължава да настоява, че банките в страната нямат проблеми с финансирането.  

Днес започват преговори между мисията на ЕС и МВФ и ирландското правителство. Преговаря се за формата и размера на помощта. Но ирландската страна посочва: „Няма такъв вариант ирландската държава да се натовари с някакви неуточнени ангажименти” – така че изглежда още нищо не е сигурно.

Според запознати, спасителната мисия иска да предостави на Ирландия 80 млрд. евро в замяна на по-големи бюджетни съкращения или продажба на някои от банковите активи. Оценява се необходимост от капиталова инжекция в банките в размер между 5 и 20 млрд. евро, предвид кризата в системата, която ще продължи още години.