България уважава своята природа“. Започвайки с тези думи, министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че европейските защитени природни зони Натура водят до изключително големи ограничения за развитие на редица индустриални дейности в България. Караджова каза това на Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург миналия вторник.

Стенограма от изказването й, което тя се опита да се противопостави на приемането на Европейската стратегия за биоразнообразието, е разпространена от групата природозащитни организации „За да остане природа в България“.

Според Министъра на околната среда и водите – така нареченото екоминистерство – „един от важните трансевропейски коридори в България, който в момента се изгражда, в резултат на това, че един малка част около 10 км. попадат в зони Натура, това оскъпява магистралата с почти един милиард“.

Очевидно министър Караджова говори за Кресненското дефиле и АМ Струма. Но „Дневник“ припомня, че въпросният милиард евро е стойността на цялата магистрала, а средствата за него идват основно от европейските фондове.

Фактът, че 35% от територията на България попада в зоната Натура, е изключително ограничение за „нашите икономически дейности“, продължава Караджова. „Не бихме могли да приемем новото предложение“, е нейното становище – Караджова иска специални, по-меки цели за България до 2013 година и „моли за разбиране по тоя въпрос“, тъй като в България започвало да се формира много негативно отношение към зоните по Натура във местното население.

Караджова твърди още, че зоните Натура допринасят за обезлюдяването на отдалечените краища на страната.

Целият текст на министерското изказване, който не е приятно четиво, можете при интерес все пак да намерите тук.

Във връзка с позицията, изказана от Нона Караджова, коалицията „За да остане природа в България”, включваща над 50 неправителствени организации и граждански групи, изразява крайно разочарование.

Природозащитниците отбелязват, че става дума за дългосрочни политики на държавата, които обхващат мандата на повече от едно правителство, затова те трябва да се обсъждат широко от всички заинтересовани страни в България, особено когато става дума за конституционните права и задължения на гражданите.

„За да остане природа в България“ пита още: На какво се основават позоваванията на министър Караджова за „изключително негативно отношение към Натура 2000 от местното население”? При последното проучване на Алфа Рисърч стана ясно, че според 77.5% от българите, държавата България не прави достатъчно за опазване на българската природа.