Има допуснати неправомерни действия по отношение на екологичните оценки на директора на РИОСВ за дюните в Несебър, но от 2007 г., заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

 

Много малко проекти се одобриха през последните години. Огромното строителство, безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство, счита Караджова. Тя се оцени като един от най-добрите министри в последните 20 години в екологичната област.

 

"През август 2009 г. наложих няколко забрани за строежи на възлови места по морето, това са Камчийски пясъци, Калиакра, Емона. През 1997 или 1998 г. е одобрен Териториален устройствен план (ТУП) на Несебър и влязъл в сила. Допустими са за курортно строителство няколко места за след извършена екологична оценка. Върнала съм екологичните оценки на 6 ОУП, които изготвиха за година и половина 6 знакови черноморски общини - Царево, Несебър, Поморие, Созопол, Шабла, Балчик. Тези ОУП, изготвени от общините, предвиждаха безумно строителство, с което аз не съм съгласна и съм ги върнала без да има протести. Докато не бъдат вместени във формите на разумност, няма да одобря тези планове докато съм министър на околната среда. Безкомпромисно действам в много от случаите", подчерта Караджова.

 

В Иракли, "съгласно ТУП има само няколко места в района, които са допустими за курортно строителство, независимо, че територията, предмет на проверки през последните дни, е урбанизирана – бивши пионерски лагери с постройки. Независимо от това директорът на РИОСВ - Бургас установява да се проведат две екологични процедури. Процедурата започва 2010 и приключва август 2011 с обществено обсъждане на място и няма възражения, издадено е положително решение, срещу това също няма възражения. Няма нищо скрито покрито", заяви Караджова.

 

В Несебър нарушението е от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното му в решението за екологични оценки. Има нарушение и на главния архитект на Несебър, който е издал разрешение за строеж в също в по-големи строителни рамки спрямо екологичното решение от Регионалната инспекция. И независимият оценител по строежите също си е затворил очите и не е видял че има такова отклонение. Това е третото нарушение, посочи Караджова.

 

Тя обяви: "минимизирала съм строителството по цялото Черноморие. Това да се застрои всичко по Черноморието няма да го допусна".