След месеците на странична консолидация на пазарите на акции, през втората половина от годината ще станем свидетели на покачване на цените на фондовите пазари.

Такъв е основният извод в редовния анализ на експертите на Карол Капитал Мениджмънт на полугодието. С оглед обаче на това, че трендът от март 2009г. вече е в напреднала фаза, то е вероятно не всички пазари да бъдат силни до края на годината, се казва в анализа. Някои от по-малките пазари в Източна Европа има риск да останат встрани от поскъпването на глобалните пазари заради продължаващата ниска ликвидност на тях. Все пак, точно тези пазари е вероятно да се представят в сравнителен аспект по-силно тогава, когато неизбежно трендът на глобалните пазари се обърне и това е причината експетите на дружеството да са благосклонно настроени и към тях.

Началото на 2011г. бе силно за глобалните фондови пазари, но след това от средата на февруари до края на юни на практика станахме свидетели на странична консолидация за водещите американски индекси. Големите развити пазари (Индия, Китай, Русия, Бразилия, Турция) също в голямата си част се търгуваха настрани, реализирайки сравнително големи колебания. Пазарите от Източна Европа започнаха годината силно, но след това изостанаха в сравнителен аспект спрямо развитите пазари.

В макроикономически план, въпреки че световната икономика продължава да се сблъсква с последиците от кризата, експертите на Карол не мислят, че световната икономика ще навлезне в период на нова рецесия.

„Залагаме по-скоро на това, че икономиката в световен план ще продължи постепенното си възстановяване”, обяснява Катерина  Атанасова, портфолио мениджър на най-новия фонд на Карол – Адванс Глобал Трендс. „Въпреки силно пресилените коментари за прегряване на икономиката в Китай и за спад на икономическия ръст в големите развиващи се страни от Азия и Латинска Америка, показателите им остават доста по-силни от тези в развитите икономики и очакваме да продължат възходящия си темп”, завършва тя.

Aмерикански фондов пазар

Въпреки силните спадове през март и май, те бяха корективни и попадат в категорията на това, което експертите на Карол Капитал Мениджмънт прогнозираха в началото на годината: ще видим 1-2 спада на американския фондов пазар, които вероятно ще уплашат инвеститорите.

„На този етап нямаме основания да очакваме начало на голям низходящ пазар въпреки наличието и на някои тревожни факта (спад на някои пазари под 200-дневните средни, низходяща тенденция на съотношението акции/облигации). За момента очакванията ни са по-скоро да видим по-нататъшна консолидация през следващите няколко месеца при индекса S&P 500 между 1250 и 1370 и през есента ново силно поскъпване към 1450 пункта”, казва Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол.

Ако все пак цените трайно преминат под 1250 (дъното от тази година), то съществува риск и от по-продължителен спад през следващите няколко месеца, смятат анализаторите. Те обаче изключват възможността да станем свидетели на траен низходящ пазар, дори при този негативен сценарий в края на годината ще видим ново поскъпване обратно поне до текущите нива.

България

Раздвижването по някои позиции на БФБ в началото на 2010 г. възвърна ентусиазма на много от пазарните участници. За първите 2 месеца нашата борса бе рекордьор по доходност за региона с цели 26%. За жалост „партито” бързо приключи и надеждите за началото на нов траен тренд се изпариха. Последва продължително странично движение и отново низходящ натиск в края на полугодието. Така резултатът на основния индекс SOFX за шестмесечието се ограничи до +14%.

Краят на полугодието бе изненадващо богат на големи сделки на БФБ: първата бе придобиването от фонда CFIF на пакет от 49.99% от капитала на БАКБ; втората -  придобиването от Експат Капитал на 20% дял от Еврохолд България от мажоритарния собственик, и третата – прехвърлянето на близо половината от капитала на фонда за земеделска земя Еларг ФЗЗ с продавач международния фонд QVT и купувач – обслужващото дружество Агроменидж АД.

Макроикономическите показатели на България съще се подобряват очетливо, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт.  През последното тримесечие страната реализира най-силният си ръст от 2007г. насам на база тримесечие, с 2.1 %. Основният благоприятен фактор за възстановяването на българската икономика продължава да бъде развитието на световната търговия и специално износът на страната. Очакванията са през 2011 г. ръстът на БВП да бъде 2.8 %. Наред с това се очаква капиталовите потоци към страната и по-доброто усвояване на средства от европейските фондове отново да допринесат за ръста в икономиката.

Другият сериозен проблем от предкризисните години – високият дефицит по текущата сметка – също вече не е на дневен ред: от януари до април текущата сметка е положителна – 0.6 % от прогнозирания БВП.

Бюджетният дефицит – едно от най-големите предизвикателства по време на кризата, вече е под контрол и бива  поддържан под приетите целеви нива от 3.8%. Интересен факт е, че към момента България е единстваната страна в региона, която отговаря на критериите за допустими нива на държавен дълг и бюджетен дефицит съгласно Маастрихтския договор, се казва в анализа на Карол Капитал Мениджмънт.

Въпреки това редица сектори както и населението все още не могат да усетят ефекта от раздвижването. Индикаторите за бизнес климата отново се понижават в средата на годината поради влошените очаквания на мениджърите за състоянието на промишлеността, строителството и търговията на дребно в следващите 6 месеца.

Основните фактори за това са несигурната икономическа обстановка през погледа на бизнеса и недостатъчното вътрешно търсене. Основна причина за това остава по-ниският търговски дефицит. Новото голямо предизвикателство пред икономиката е липсата на международни инвестиции: за периода януари-април намаляват с 62.5 млн. евро (0.2 % от БВП), като за същия период на 2010 г. бяха на стойност от 379 млн. евро (1.1% от БВП).

„Притегляйки различните сценарии и съобразявайки графичната картина, считаме, че твърде вероятна посока на движение за SOFIX е настрани”, казва Даниел Ганев, портфейлен мениджър на Адванс Инвест. „Фактът, че опитът за пробив трайно нагоре в началото на годината се провали бързо и че пазарът се възвърна към обичайното си летаргично състояние, говори че акциите още не са готови да излязат от фазата на консолидация.

Трудно е да се определи точно катализаторът, който би помогнал на пазара да преодолее летаргията – някои виждат като добри кандидати приватизацията на Булгартабак Холдинг, други – листването на държавния дял от енергийни компании като E.o.n и др. Във всички случаи трябва да сме подготвени, че може да почакаме още дълго до натъпването на този момент. От друга страна, позтивното е, че при вариант на по-силен спад на глобалните пазари, БФБ би следвало да не реагира толкова негативно, т.е. рискът за спад у нас е по-ограничен”, завършва той.

Според експертите на Карол Капитал Мениджмънт е малко вероятно да видим някакъв сериозен спад от текущите нива (потенциала надолу изглежда ограничен до –(10-15)% за индекса), но те не виждат и предпоставки за силно поскъпване до края на годината.

Първични публични предлагания

Тенденциите по отношение на първични публични предлагания в последните шест месеца в глобален мащаб бяха смесени за отделните региони. Варшавската борса продължава да бъде водещият пазар в региона на Централна и Източна Европа по отношение на първични публични предлагания. С изключение на няколко листвания на руски и турски компании, като цяло активността в останалата част на региона беше слаба, се казва в анализа на Карол Капитал Мениджмънт.

Сред по-интересните сделки за полугодието беше и IPO-то на руската Номос банк, чиито акции бяха листвани в Лондон и в Русия. С постъпленията в размер на близо 500 млн. евро, IPO-то беше в топ 5 в Европа за полугодието по размер на привлечени средства. През май бе осъществено първичното публично предлагане на друга руска компания – интернет търсачката Yandex, чиято емисия бе презаписана 17 пъти, като акциите бяха листвани на NASDAQ, а в компанията постъпиха  1,3 млрд. долара. В Полша продължи програмата по приватизация на държавни компании чрез борсата с цел подпомагане на бюджета.

Съгласно обявените планове на правителството, през първата половина на 2011 г. бяха осъществени две такива сделки. Активност се наблюдаваше сред турските компании, въпреки че част от планираните IPO-та не се реализираха с оглед на несигурната ситуация на глобалните пазари и в частност високата волатилност на турския пазар.

Най-голямото IPO бе това на компанията Bizim Toptan – верига от типа cash-and-carry за продажби на едро, която набра над 180 млн. евро в началото на годината. В отговор на нестабилната ситуация на пазарите, турският холдинг Limak Yatirim, действащ в енергийния и транспортния сектор, който планираше да проведе IPO през май, обяви, че листването се отлага за третото тримесечие на годината.

Въпреки данните за повишена активност на IPO сегмента в Европа, немалко други компании предпочетоха да отложат листването си. Сред тях бяха редица руски компании, чиито очаквани IPO-та се планира да са огромни като размер на търсени средства. Те отложиха листванията си за втората половина на 2011 г. или директно за следващата година.

„Като цяло очакваме раздвижване в положителна посока в сегмента на първичните публични предлагания”, казва Надя Неделчева, портфейлен мениджър на Адванс IPO Фонд. „Немалко компании от региона отложиха борсовия си дебют за втората половина на годината с оглед изнервеността на пазарите през първите шест месеца, което водеше до по-слаб от очакваното интерес към емисиите им.

Сред тях са най-вече руски компании, които ще се опитат да привлекат значителни суми от инвеститорите, както и няколко турски компании. Макар и с по-бавни темпове, очакваме сегментът на първични публични предлагания в Полша да продължи да се развива. Активност за момента може да се очаква основно от частни полски компании, както и от чуждестранни компании”, продължава тя.

Експертите на Карол Капитал Мениджмънт очакват раздвижване на сегмента IPO и в Румъния, тъй като румънското правителство планира финансиране на бюджетния дефицит на страната чрез продажбата на държавни дялове чрез борсата, някои от които във вече листнати дружества, а други – във все още непублични компании.  Сред тях се спряга името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!