Предстоят 1-2 години на изключително силно представяне на големите развиващи се пазари, е изводът на анализаторите на Управляващото дружество на Карол, в прогнозата им за представянето на регионалните пазари през второто шестмесечие на 2014 г.

 

Развиващите се пазари регистрираха силни ръстове през през първото полугодие на 2014 г. и по всичко изглежда, че в момента правят възходящ пробив на цялата консолидация започнала в началото на 2011 г.

 

Възходящият пробив би се потвърдил от движение над 47.00 долара на акциите на борсово търгувания фонд EEM на MSCI, обвързан с развиващите се пазари.

 

Само спад под 40.00 долара би развалил текущата позитивна картина, отбелязват експертите, като акциите на фонда към момента се търгуват на нива около 44.00 долара, поскъпвайки със 7.40% от началото на годината.

 

Текущо най-позитивно стои пазарът в Румъния, следван от този в Украйна. Русия и Сърбия са много близо до възходящ пробив, но той все още не е налице, се посочва в прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт.

 

Спадът на румънския индекс BET в началото на годината бе ограничен точно до подкрепата при 6 100 пункта и след това видяхме силно поскъпване към 7 000 пункта. Текущата техническа картина на този пазар остава силно позитивна докато цените са над 6 100/6 000, смятат експертите на Карол.

 

Ако не последва ускоряване на движението нагоре през следващите 2-3 месеца обаче, рискът от по-дълбока корекция (обратно към 6 100 пункта) ще нарасне.

 

В Украйна видяхме ръст от над 47% за първото полугодие. В същото време обаче, този ръст не трябва да се надценява, тъй като бе съпроводен с драстична обезценка на местната валута от около 40%.

 

„Ако се абстрахираме от обезценката на гривната, то твърдо може да кажем, че трендът в Украйна е възходящ и може да очакваме ръст от над 100% за следващите 1-2 години“, смята Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. „Фактът, че пазарът реагира позитивно въпреки негативните новини за икономиката и политическата стабилност на страната, показва, че трендът е наистина възходящ. Въпросът е дали местната валута ще остане стабилна през следващите месеци, което ще определи доколко силен ще бъде ръстът на пазара в реално изражение“.

 

Американският фондов пазар е във възходящ тренд от март 2009 г., който за момента няма индикации да свършва. Най-вероятно през втората половина на2014 г. ще станем свидетели на една по-голяма и дълбока корекция, но като цяло възходящият тренд най-вероятно ще остане в сила, според експертите на Карол.

 

Златото е в широка консолидация между 1 180 и 1 400 долара за тройунция и е вероятен пробив през следващите месеци. Шансовете са по-големи този пробив да бъде в посока надолу, според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт.

 

Вече повече от година златото консолидира в посочения рейндж. Тази консолидация удивително наподобява консолидацията от 2012 г., след която последва силен спад. Въпросът е къде ще се пробие сегашната консолидация.

 

Скок над 1 400 долара ще потвърди възходящ пробив и ще сигнализира за мощно движение нагоре. Обратно, спад под 1 180 долара ще потвърди, че средносрочният тренд надолу от върха през септември 2011 г. остава в сила и в този случай е вероятен спад към 1 000 долара за тройунция, а впоследствие и по-ниско. Очакванията на анализаторите на Карол са, че по-скоро ще видим низходящ пробив по-късно през тази година.