Министърът на финансите едва ли ще успее да закърпи бюджета без да се наложи да вземе пари от външните пазари с облигационна емисия. Никога не е късно за такова действие, но публиката трябва да научи за него едва когато то стане факт. В противен случай само ще се даде храна на спекулантите.

Мнението е на финансиста Владимир Каролев, който бе събеседник в предаването ИконоМикс на Дарик радио. Каролев коментира операцията по дългосрочно рефинансиране, с която Европейската централна банка изля над 1 трлн. евро ресурс в банките от еврозоната. Ако България беше член на еврозоната, местните банки също можеха да вземат евтин ресурс и да подпомогнат състоянието на българската икономика, обясни процеса Каролев.

Може ли да ни обясните какво означава операция по дългосрочно рефинансиране (LTRO2)?

След като госпожа Меркел два месеца се опъваше за създаването на този постоянен гаранционен фонд от 500 млрд. евро, тя се съгласи преди няколко месеца и това което стана е, че всъщност ЕЦБ разполага с повече финансови ресурси, с които може да дава евтини кредити на банки, които са от страни-членки на Еврозоната. Българските банки не могат да участват в такова финансиране. То е изключително изгодно, защото лихвите са много ниски под 1% и много банки, предимно испански и италиански,  се възползваха и взеха милиарди. Възползваха се и някои английски банки, които бяха заявили, че няма да прибягват до тази кредитна линия, като Barclays.

Това може ли да се разглежда като форма на количествено улеснение, нещо за което ЕЦБ беше дълго критикувана, че на предприема?

Да, да, така е, защото се създава нова ликвидност.

Защо избраха срока да е три години, обикновено използват по-кратки кредити, 3-6 месечни?

Защото прогнозите от миналата година на г-н Трише, пък и на много други, че финансовата криза ще отмине бързо се оказаха неверни. Например, първоначалната оценка за необходимата помощ към Гърция беше под 100 млрд. евра, а както виждаме се оказа много повече. Същото се оказа и за Ирландия , и за Португалия, а не се знае какво ще стане с някои по-големи икономики като италианската и испанската. Заради това беше решено да се успокоят пазарите не само с по-голяма ликвидност, но и с по-дългосрочна ликвидност.

Значи ли това, че в следващите няколко месеца до една година ЕЦБ и никой не може да прогнозира какво ще се случи?

Да, точно така е. И не само ЕЦБ. Наскоро четох и се забавлявах (в добрия смисъл на думата) със 6 макроикономически прогнози, правени от сериозни институции като Световната банка, ЕЦБ, Goldman Sachs, през есента на 2010, за това как ще се развие БВП в световен мащаб. Оказа се, че нито една от тези 6 макроикономически прогнози, независимо за кой регион става въпрос, не е вярна дори на 20%.

А чел  ли сте наскоро прогноза, която да се е оказала точна макар и на 60-70%?

Когато не бяха толкова турбулентни икономическите условия имаше точни прогнози. В прогнозирането има едно много трудно нещо - да калкулираш страха. Когато има криза, голяма част от решенията, които взимат както хората, така и институциите, са много ирационални. Така ,че не се учудвам, че няма точни прогнози, даже бих се учудил, ако някой направи такава.  

Смятате ли, че последните действия на ЕЦБ са сигнал, че нещата излизат извън контрол? Все пак това са над 1 трлн. евро в рамките на 3 месеца?

Тук има различни икономически теории и не мога да кажа коя е правилната. Аз съм привърженик на тази, че онези, които са взели неразумни икономически решения не трябваше да се спасяват, включително собственици на банки, които са си позволили да раздават неразумно необезпечени кредити. Имаше само няколко национализации в Англия и още една в Белгия. Така че, за виси кого питате. Ако питате кейнсианци и хора, които вярват, че е нужна намеса в пазар, това което прави ЕЦБ е полезно. Но, ако питате такива като мен, ако ЕЦБ не се намеси ще има болка да, но тя няма да е за всички, а за тези, които са взимали неразумни решения и според мен трябва да си платят. Това поставя основата на следващата криза.

А това, че ЕЦБ избра да прави серия от операции по рефинансиране, вместо една за голяма сума пари, правилна тактика ли е?

Не мога да преценя кое от двете е по-полезно, но както казах според мен и двете не са полезни.  Аз лично си мисля и продължавам да си мисля, че тази криза трябва да се използва за консолидация във финансовия сектор. Има държави с прекалено фрагментиран банков сектор – Франция, Испания, Белгия, трябваше да се използва тази криза и да се натиснат собствениците на банки да се консолидират, да се оставят някои да фалират. Но това не беше направено и именно заради това ЕЦБ действа ретроактивно, отпуска рефинансиране, ако то не стигне, отпуска следващия транш.

Но, ако се оставят да фалират банки, ще издържи ли финансовата система, такава каквато я познаваме сега?

Според мен би издържала и за това има много примери. Например, едни от най-големите фалити в историята на света са фалита на хиляди, подчертавам хиляди, т.нар. Savings and loan association в САЩ, те се наричат асоциации, но всъщност са били банки, които вече не съществуват. Те в един момент са започнали да се държат неразумно и минава една голяма вълна от фалити на банки, няколко стотин или хиляда фалират. Само след едно десетилетие, това беше последвано от един изключително висок икономически растеж в САЩ, който започна от Рейгън и премина в първия мандат на Клинтън.

Но ако сега се оставят да фалират банки в такъв мащаб, тогава ще бъдат застрашени колоси като AIG, Bank of America, тук вече говорим за съвсем различни мащаби.

Те AIG си фалираха. Една от причините да няма банкова консолидация, е че няма заплаха от фалит. Ако банкерите знаеха, че такава има, те щяха да са по-разумни и да не се стига до такива ситуации. Има трилиони долари  в т.нар. private equity funds, фондове на богати държави, арабски и не само, които биха инвестирали и инвестират, ако ги пуснат. Но поради това, че собствениците на банки, знаят, че вместо да се разделят с част от собствеността си, мога да разчитат на такива спасителни операции, те гледат собствените си интереси, не тези на банковата система.

Ако България беше член на Еврозоната, сега и български банки можеха да взимат евтини кредити и да помогнат за финансирането на българската икономика.

Гърция може ли да взима евтини кредити по LTRO?

Гръцките банки да. Но понеже безплатен обяд няма, вече новото финансиране на Гърция ще бъде дълги години на много високи нива. Когато България фалира дълго време финансирането беше на много високи нива, 14-15, до 20% и това ги чака гърците в бъдеще, не такива големи нива, но при всички случаи над 10%.

Има ли още накъде да поевтинява гръцкия дълг?

Има, как да няма. Може да стигне близо до 0-та. Не, няма да стигне 0. Не съм следил пазарите последните два дена, но застраховката на гръцки дълг беше космическа, пазарите предвиждаха, че ако в момента купиш 1 евро гръцки дълг ще получиш няколко цента.

Кой тогава би купувал днес гръцки дълг?

Спекулантите, които движат пазара. Те са от другата страна на пазара. Има хора, които се надяват, че това няма да стане, но понякога те бъркат. Например, точно така Уорън Бъфет загуби над 300 млн. долара в Lehman Brothers, защото само няколко дена преди да фалират, той купи огромен пакет от привилегировани акции. После си призна, че е направил нещо като залог, че Lehman няма да фалират и е загубил. Но ако Lehman не беше фалирал, той щеше да направи няколко пъти над 300 млн. долара.

Смятате ли, че е удачно сега България да емитира външен дълг? Късно ли е вече или трябва още да изчакаме?

Никога не е късно да се емитира какъвто и да е дълг, ако има нужда от него. Според мен няма да успее министърът на финансите да рефинансира на вътрешния пазар облигацията, която е платима януари 2013 г.  без да увеличи сериозно вътрешните лихви. Ще има нужда и от външна облигация, за сега министърът на финансите не дава знак, че ще я направи. Но то и да мисли в тази посока, би било умно да не го прави публично. Някои неща не трябва да се обявяват публично, до момента в който станат, защото това дава храна на спекулантите.

Излязоха данни, че 70% от гръцките депозити са изтеглени от банките, смятате ли че част от тях се насочват към България?

Не само, че смятам, то е факт. Име сериозно увеличение на депозитите, особено в граничните райони с Гърция.