Най-успешните инвеститори стъпиха у нас по време на Жанвиденовата криза. Време е да се прави приватизация и да се дават активи на концесия.

Мнението е на финансиста Владимир Каролев, който очаква с нетърпение да чуе как ще се продава Булгартабак холдинг АД. По негово мнение е добре да не се товари бъдещият инвеститор със задължения да изкупува тютюн или други подобни, защото един бизнесмен най-добре знае как да прави печелившо дружеството, което е купил.

Каролев не смята, че с напускането на България енергийният гигант Енел дава негативна индикация за намеренията на чуждестранните инвеститори.

Според финансиста, цените на горивата у нас не са високи, а за АЕЦ Белене дебатите могат да са по-конструктивни след доклада за целесъобразността на проекта от банката HSBC.

Стана ясно, че по отношение на приватизацията на Булгартабак холдинг АД везните клонят повече към конкурс. Как коментирате този евентуален подход към сделката?

Конкурсът е може би по-подходящ в случая, защото, ако се приватизира през борсата, не могат да се добавят допълнителни условия. Може би логиката на Агенцията за приватизация е, че искат да са сигурни в това, че Булгартабак ще бъде закупена или от стратегически инвеститор, или от някакъв финансов инвеститор с ясни капитали и ясни позиции.

Поради това конкурсът не е лоша идея, но дано да е конкурс с единствено условие цената. тосет да няма някакви измислени условия за покупка на тютюн, запазване на работни места и така нататък, защото един инвеститор най-добре знае какво трябва да направи с предприятието, което купи и всякакви допълнителни, определени от държавата условия влияят негативно върху риска за този инвеститор.

По ваше мнение задоволителен ли е напредъкът по приватизационните процеси през последните години? 

Миналата година, 2010-та, е годината в която няма нито една приватизация, извършена от Агенцията за приватизация. Няма такава година, откакто е създадена агенцията. Приходите в Националната агенция за приватизация са по-малко, отколкото приходите в Софийската агенция за приватизация.

Ще припомня, че едни от най-успешните инвеститори в България влязоха премиерно по време на Жанвиденовата криза и малко след това по време на първите месеци на правителството на Иван Костов. Говоря за Солвей в Девня, за Холсим, за Inter Brew, Hundai и т.н. Старегическите инвеститори, те за това са стратегически, защото не се влияят от месечни или годишни проблеми.

Тяхната перспектива е десетилетия. Всички тези инвеститори биха погледнали каквото и да е държавно дружество, предложено им за приватизация, за съжаление нищо не им се предлага. Сега, когато ще фалират ВМЗ Сопот, май ще ги дават за приватизация, общо взет ов последните години в България, когато нещо закъса тогава го дават за приватизация. Примерно аз не виждам, защо да не се приватизира поне частично НЕК или Булгаргаз, или Марица Изток 2, никаква причина не виждам, освен политическо неразбиране.

Като заговорихте за енергетика ... как коментирате факта, че Енел се изтеглят от България? Това може ли да се търкува като сигнал за курса, по който поемат чуждите инвеститори?

Енел от половин година продават Марица Изток 3. Те са един от шестте най-големи инвеститора в енергетиката в света и когато те тръгнаха да влизат в България, а и по принцип те така влизат във всяка една държава, опитват се да купят или да влязат на зелено както в генерация на ток, така и в дистрибуция.

Те кандидатстваха в конкурсите за електроразпределителни дружества, но дадоха по-ниски цени. Не успяха да създадат портфейл от енергийни активи и до колкото знам, особено, когато и те влязоха в криза, пред и2-3 години, решиха да излязат от т.нар. не основни за тях пазари. България е такъв за тях. Ако бяха купили едно от трите ЕРП-та, сега съм сигурен, че нямаше да продават Марица Изток 3.

И все пак, дали това не е лош, негативен сигнал, който може би подсказва за намеренията и на другите чуждестранни инвеститори?

Не, вместо тях ще дойде някой друг. Някой финансов инвеститор, който ще поуправялва известно време Марица Изток 3 и ще го продаде на някой друг. Когато му дойде времето.

Да поговорим за състоянието в държавата. Последните статистики показаха, че хората разполагат с по-малко пари за харчене, изяждат спестяванията си, намалява фискалният резерв. Симптоми на какво са тези данни?

България излиза от кризата. Вече второ тримесечие имаме положителен ръст на икономиката, но вътрешното потребление е още доста свито, поради което приходите в държавния бюджет са предимно от преки данъци, данъци за потребление – ДДС, акциз, което, когато хората не потребяват, тези данъци са по-малки и от тук има намаляане на приходите в бюджета, а пък разходите по обслужване на външния дълг са константа.

Самият дълг не расте, макар че тази година може да се наложи да се направи някоя облигационна емисия, така че по-скоро аз се връщам на началото на нашия разговор – една от най-добрите възможности за привличане на инвестиции, след това и от там на данъци е чрез стимулиране на местните и чуждестранни инвеститори.

Начинът това да стане, е държавата да сложи на масата активи или за приватизация, или за концесия. Примерно, софийското летище е единственото летище на столица на европейкса държава да не е или частно, или концесионирано. Българската конституция не позволява приватизация на летище и н а пристанище, защото там са национални граници, но концесия може да се направи. Ако това се направи бюджета ще получава десетки, ако не стотици милиони концесионна такса.

Какви са вашите позиции по актуалните теми за АЕЦ Белене и Лукойл?

Истината е, че докато не се направи детайлен анализ на икономическата изгода от АЕЦ Белене, всеки може да си говори каквото си иска. Има един процес, който тече от близо година и който е пред приключване по избор на най-голямата международна банка  - HSBC, която ще направи такъв анализ и която вече работи, макар че няма подписан договор, предварително по такъв анализ и мисля, че когато такава централа се строи след това да се използва още 60 години, няма проблем да се изчака още малко.

Що се отнася до Лукойл и до петрола, аз не мисля, че трябва да караме който и да е да сваля цените. Първо всеки може да внесе петрол от съседни страни. Т. е. ако някой собственик на бензиностанция или вносител може да внесе по-евтин петрол от Македония, ние нямаме мита с Македония, или от рафинерията в Солун, той би могъл да го направи. Не го прави, защото там цените са по-високи. Според мен има някакво неразбиране и някаква наивност, че едва ли някой може да направи нещо и да свали цените. Но цените се определят от търсенето и предлагането.

Ако имахме някакви мита и акцизи за вносни петролни деривати, които да дават някакво монополно право на Лукойл, да , но такова нещо няма. Ето например, рафинерията в Солун е по-близо до Южна България и не само и до София е по-близо от тази в Бургас и не внасят от Солун, защото там цената е по-висока.

Според вас, шока, случил се в Япония може ли да задълбочи кризата в световен мащаб, от която започнахме да излизаме?

Преди петнайсеттина години имаше две огромни земетресения едното беше в Калифорния, когато всичките магистрали там бяха разрушени, а само след няколко месеца бяха построени отново.

В Кобе също имаше разрушително земетресение. Човечеството е доказало, че може да се мобилизира и да излиза от такива кризи. Кейнсианците, което е едно много сериозно направление в икономиката, твърдят, че точно когато има такива кризи държавата започва да инвестира и това дърпа икономиката. Това е голямо нещастие за хората там, но глобално, това не е нещо, от което светът не може да излезе.

Възможно ли е в следващите няколко месеца в следствие на възстановяването на инфраструктурата в Япония, да очакваме повишаване на основни суровини, от там и повишаване на инфлацията?

Когато цените на нещо започнат да се качват, потребителите започват да си правят сметка по-внимателно. Законът на търсенето и предлагането казва така, че не могат да се качват цените на нещо така, че от другата страна да няма реакция по оптимизиране на потреблението. Когато цената на нещо започне да се качва, то освен, че започва да се използва по- разумно и по-ефективно, но обикновено се създават негови алтернативи.

Що се отнася до цените на храните, там основния фактор е ръста на населението и когато започнат да се търсят харни за производство на горива, да не се чудим защо харните поскъпват.

Казва се, че доларът е най-сигурното убежище за инвеститорите. В последните дни имаме война, разрушително бедствие, доларът продължава да пада, това да ли е признак за генерално отслабване на американската икономика?

Не, това е само признак на това, че г-н Обама печата повече пари от г-н Трише. След 10-тина години ще трябва да си държим парите в ремнимби, нито в евро, нито в долари, но засега, ако нашите слушатели имат спестявания аз по-скоро бих ги посъветвал да ги държат в евро, защото лева е вързан към евро, иначе, ако ги държат в долари ще бъдат спекуланти, а спекулацията не е за хора, на които не им е това професията.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!