Бившият кубински президент Фидел Кастро заяви, че е подал оставка от ръководството на комунистическата партия и призова за ново поколение лидери, които да реформират икономиката на Острова на свободата, докато лидерите на революцията обсъждаха начини за съживяване на растежа, съобщава Bloomberg.

Кастро започна прехвърляне на контрола на брат си Раул през юли 2006 г., когато претърпя чревна операция, и официално подаде оставка като президент през 2008 година.

В публикация в инетрнет, Кастро заяви, че новите лидери са добре подготвени интелектуално за задачата, която ще бъде по-трудна, отколкото предизвикателствата, пред които е било изправено неговото поколение, което дойде на власт през 1959 година. Кастро заяви, че пише коментара си, след като е изслушал дебатите по време на срещата на върха комунистическа партия, която започна на 16 април.

"Няма място за грешки в този момент от човешката история", пише Кастро, който е на 84 г. "Новото поколение е призвано да поправя и променя, без колебание, всичко което трябва да се поправи и да се промени."

Партийните членове обсъждат промени в икономическата система на Куба, която е силно притисната от американското ембарго и нарастващия дълг към вносителите на чуждестранни продукти.

Предложенията включват премахване на субсидираната храна и предоставяне на кредити на физическите лица, които стартират собствен бизнес.

Братът на Кастро, президентът Раул Кастро, заяви на 16 април, че в страната е необходимо да се наложат ограничения за изборните длъжности за не повече от два последователни мандата от по пет години.

В рамките на срещата на върха бе гласуван изборът на нови членове на централния комитет на партията. Резултатите все още не са обявени.