КАТ ще пише актове с таблети. Новите технологии се очаква да се въведат до пролетта. Първоначално обаче с тях полицаите в страната ще следят само за платена застраховка „Гражданска отговорност”.

Това съобщи вчера шефът на Пътна полиция главен комисар Антон Антонов. Той обясни, че при проверка на пътя катаджиите ще вадят таблетите си и в тях ще въвеждат регистрационния номер на колата.

Благодарение на криптирана интернет връзка те моментално ще имат достъп до базата данни, където ще могат да видят дали „Гражданската отговорност” на автомобила е платена.

„Надяваме се в близко бъдеще с тези таблети да може да се оформят протоколите за катастрофите и

на момента служителят да може да проверява

когато съставя протокола за леко или тежко ПТП, дали автомобилът има всички документи”, обясни още Антонов. По думите му от Пътна полиция имали амбиция при старта на електронното правителство с новите технологии да могат да се съставят актове и електронни фишове. Така времето за получаване на наказателното постановление щяло да бъде значително съкратено.

Вътрешното ведомство очаква в края на месеца да разполага с над 250 подобни уреда. С тях ще бъдат оборудвани всички екипи, които са на пътя в страната. Освен бързата и точна проверка друг плюс на новата технология е, че тя ще следи и катаджиите.

„Всяка проверка ще оставя следа в системата. Така ние ще знаем къде е бил през работно време този полицай, каква информация е изисквал и колко хора е проверил. Така

ще имаме пълен отчет на работния му ден

обясни още главен комисар Антон Антонов.

От Пътна полиция съобщиха вчера още, че в близките месеци контрола на КАТ за „Гражданска отговорност” ще става още по-строг. Очаква се скоро да бъдат монтирани нови камери, които да засичат дали преминаващите коли имат валидна полица. Ако нямат, системата ще изпраща на шофьорите електронен фиш със съответната глоба, както е при каращите с превишена скорост.

У нас от миналата година работят 6 такива устройства и с тях вече са хванати стотици нарушители. От Комисията за финансов надзор пък съобщиха, че заради завишения контрол на КАТ към 21 януари над 80 процента от автомобилите у нас са били с редовна „Гражданска отговорност”.