Преговорите с бразилската компания CSN за сключване на търговски договор за кокс от Кремиковци ще продължат от понеделник нататък, тъй като в момента бил католическият Великден и това ги забавяло, обясни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той нямал информация за оферта от българска фирма. Според него при неблагоприятно развитие на ситуацията съществува вариант коксохимът и доменните производства да бъдат затворени, а с оставащите мощности да продължи производството в по-малък обем.

Министърът приемал с добри чувства изгарянето на чучела с неговия лик, но е на мнение, че кремиковските работници надценяват възможностите на държавата в тази ситуация.

11:18 часа

Обмисля се частично затваряне на Кремиковци, ако не бъде сключен търговски договор за коксохимичното производство. Това съобщи за Дарик синдикът на комбината Цветан Банков. По думите му – някои от производствата може временно да бъдат спрени до намирането на инвеститор за тях. Банков допълни, че има заявен интерес и за други производства на комбината, но те са само на проучвателен етап.

Синдикът на комбината каза още, че всички параметри по търговския договор с коксохимичното производство с бразилската компания CSN са уточнени и в момента се изчаква реакция от фирмата. CSN води преговори за производство на кокс на ишлеме.

Заради възможността за сключване на сделката бе поискана отсрочка от „Булгаргаз” за спирането на доставките на газ към комбината. Всички параметри, които трябваше да се уточняват с Кремиковци, са уточнени – обеми, доставки, цени, ангажименти по логистика и така нататък. Очакваме техните анализи и решения, каза синдикът Цветан Банков. На въпрос докога със сигурност ще има газ за Кремиковци, Банков бе лаконичен: „За момента има”.

Разговори много, но в момента да се намери инвеститор в цял свят ми се струва, че е много трудно, коментира Банков. Според ресорния заместник-министър Нина Радева този вариант изисква решение на кредиторите. Държавата няма защо да се ангажира със спецефична процедура, тъй като Кремиковци е в несъстоятелност, каза Радева. По отношение на запазване на някои от производствата и търсене на инвеститор за тях Радева каза, че това е въпрос, който също трябва да се реши в рамките на процедурата и допълни, че кредиторите трябва да решат този проблем. 

Въпреки протестите в момента около 1000 души са на работа в комбината.

Стотици кремиковски металурзи се събраха на пореден протест пред Министерството на икономиката и енергетиката. Днес се очаква яснота по преговорите с бразилската компания CSN, която проявява интерес към производството на кокс. Междувременно синдикатите обявиха, че на 7 април своя оферта е внесла и компания с българско участие Интертръст. Ресорният заместник-министър Нина Радева обаче отрече да има друго предложение освен това на бразилския гигант.

В новото предложение, внесено от бившия директор на Кремиковци Валентин Захариев, е заложен срок за отговор до седем дни от датата 7 април. Компанията желае да наеме за една година оперативните активи на комбината, като заявява готовност за инвестиции, които да му се отдържат от таксата за наем. Размерът на таксата ще се определя според обема произведена продукция, а наемателят на Кремиковци да има право да определи колко и какъв персонал да остане в комбината, без да има допълнителни ангажименти към кадрите, предлага още кампанията Интертръст.

Работниците коментираха офертата като подигравка с професионалният им опит и труда им, който и сега не се заплаща.

От следващата седмица към протестите на кремиковскитеработници ще се включат индустриални работници. Готовност са заявили още лекари и учители, съобщиха лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа в комбината.

Протестиращите отново поискаха оставката на икономическия министър Петър Димитров и се обявиха срещу предлаганите от социалното министерство програми за преквалификация и работа при намалено работно време.

Работниците искат отговор на въпроса къде отиват парите от продадените ролони цветни метали, които се произвеждат и в момента в Кремиковци.

Протестиращите имат разрешение за разполагане на палатков лагер пред Министерския съвет от понеделник.

И днес продължава битката на кремиковските металурзи за разрешаване проблемите на комбината. И през идната седмица, металурзите ще продължат да настояват за яснота около бъдещето на предприятието, за получаване на заплатите си от ноември насам и за обезщетения за близо 2000 техни колеги, които предстои да бъдат съкратени до края на юни. Синдикалните лидери в предприятието се заканиха да стават все по-остри в действията си.

Нов национален браншови протест и палатков лагер в центъра на София планират за идната седмица протестиращите металурзи. Лидерът на КТ Подкрепа в предприятието Людмил Павлов заяви, че поради нехайството на управляващите за съдбата на Кремиковци е възможно протестиращите да прибегнат и до по-агресивни действия.

Ако продължават с това бездействие към Кремиковци, определено ние ще минем пък към по-агресивни действия. Колкото и да са незаконни, ние сме принудени да го направим и ще го направим, каза Людмил Павлов.