Най-голямата по пазарна стойност банка и застрахователна компания в Беглия KBC, която е собственик и на българската Сибанк, продава своето поделение за частно банкиране в Люксембург за сумата от 1.05 млрд. евро, съобщиха агенциите.

С този ход капиталът на KBC ще се увеличи със 700 млн. евро, съответно капиталът по първи стълб ще нарасне с 0.6 п.п., заяви банката в изявление днес. Поделението KBL European Private Bankers към 30 юни управлява активи за 47 млрд. евро.

Купувач е фондът Precision Capital, който представлява интересите на неназован инвеститор от Катар. KBC ще продължи да предоставя услуги по частно банкиране от Белгия, както и от поделенията си в централна и източна Европа.

Тази транзакция ще намали печалбата за третото тримесечие с 400 млн. евро, но ще намали и риска в банковия портфейл и ще освободи „значително количество капитал“, според главния изпълнителен директор Ян Ванхевел, който капитал ще се фокусира за дейностите по банкиране и застраховане в Белгия и ЦИЕ. KBC получи 7 милиарда евро от правителството по време на финансовата криза.

По-рано през годината KBC не можа да осъществи без одобрението на регулативните органи продажбата на поделението си KBL на индийската Hinduja Group за 1.35 милиарда евро. Сега отново регулаторите трябва да се произнесат за продажбата, ако те кажат „да“, сделката ще бъде финализирана през първото тримесечие на 2012.