Докато Оловно цинковият комплекс в Кърджали изпитва затруднения, пловдивският КЦМ напредва значително в проектите си за производство на олово. През този месец стартира изграждането на нова оловна инсталация по инвестиционен проект  за технологично обновление и реконструкция. Това става ясно от интервю с Николай Чалъков в сайта Otgovori.info.

Изграждането на оловната инсталация Ausmelt пещ е свързана с постигането на технологични и екологични показатели, съответстващи на тези при съвременните европейски и световни производители на олово. Проектът предвижда пълна замяна на остарялото технологично оборудване и схемата за производство на черно олово с нова.

Новата високотехнологична инсталация за олово ще оперира на 10 пъти по-малка площ, с една единствена пещ вместо досегашните 8. Ще произвежда същото количество олово и няма да има критерий за природата, който да не е защитен.

Ausmelt пещта ще се разполага на територия от около 3,6 дка и ще произвежда 71 000 т. олово годишно. С новата пещ ще се постигне драстична промяна в структурата на суровините, като добивът ще става на база 30% вторични суровини.

КЦМ е първата фирма в Европа изграждаща такава уникална инсталация.

Предвидените цялостни инвестиционни разходи по проекта (в това число иновационна, инженерингова, проектантска и извършена предварителна строителна подготовка от 2007 г. насам) са около 150 млн. евро, като само за изграждането на новата оловна инсталация са предвидени 80 млн. евро.

Това на практика е най-голямата българска инвестиция на десетилетието, направена от 100% българска фирма с български мениджърски екип.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!