За последните две години КЦМ утрои производството си на инвестиционно злато от 100 на 300 кг годишно. Сред клиентите на пловдивската компания бе наскоро и папата. Едно стандартно кюлче от 12 кг тежи... 860 000 лева. Стръмната ценова линия на благородния метал за този двугодишен период е основната причина за повишаването на производството, съобщи пловдивският портал Марица.

 

От 950 долара през 2009 г., тройунция злато днес се търгува на международните пазари за над 1600 долара.

 

Доскоро пловдивската компания добиваше скъпия метал между другото, тъй като той се срещаше, като примес в рудите за основното производство от олово и цинк. Днес обаче КЦМ купува обогатен със злато концентрат, от който произвежда кюлчета и монети с най-високата проба 999.9.

 

Златният пазар

 

Клиенти са Монетният двор на БНБ, който чрез договор с "Глобал Коинс енд Медалс" ООД изработва по поръчки на външни банки и институции монети с различни изображения. Оттам получават заявки за лимитирани серии най-вече от швейцарски банки.

 

А преди два месеца КЦМ е сякъл монети и за Ватикана. Златният цех на КЦМ, известен още и като №330, прави инвестиционни кюлчета (24 карата, или 999.9) и за български фирми, които изкупуват злато с различни карати. Сред най-големите клиенти в този сегмент е "Тавекс". Нейни клиенти сред купувачите на инвестиционно злато са богати българи, решили да запазят парите си в златни кюлчета, още повече че златото е освободено от ДДС.

 

Входът до №330 на КЦМ изисква няколко пропуска, а изходът - проверка с металотърсач. Влизането в златния цех наистина отнема време, но си струва. В началото на производството на кюлчета има пясък, който проблясва и на мътна светлина. Това е концентратът, който пристига от няколко находища у нас, обяснява Ангел Спасов, ръководител на обособеното производство за благородни метали. България е доста богата на самородно злато. Най-големите находища са в около Кърджали и Ивайловград, но има също така и на други места в Родопите, около Перник, Брезник и Трън, в Стара планина, в околностите на Варна и Видин.

 

Как се прави злато

 

Процесът на отделянето на златото е бавен. След като се стопи при температура от над 1000 градуса по Целзий, златото се превръща в плосък блок с дебелина 15 мм. Като премине през двувалцов стан, се разтяга на лист с дебелина 1.57 мм. Оттам блестящата лента се прекарва през преса за изсичане на монетите, ако поръчката е за златни монети. При този процес се отделят златни стружки, които се претопяват, защото в цеха нищо не е за изхвърляне.

 

Технологията за превръщане на сребърния прах в монети е подобна. Цената на среброто се повишава с по-високи темпове отколкото на златото. В края на 2009 г. борсовата му стойност е била между 17 и 18 долара за тройунция. А този петък бе съобщено, че е стигнала 39.90.

 

Годишното производство на КЦМ на сребро с проба 525 е 50 тона. Комбинатът не купува концентрат, а го добива от рудите с олово и цинк, където среброто е естествен примес.

 

В цеха работят 30 човека, които всеки ден минават през детектора на охранителя. Дотолкова са свикнали с работата си, че изобщо не пресмятат колко милиони лева под формата на монети или кюлчета са минали през ръцете им. Шегуват се, че си носят среброто в косите.

 

Дълговата криза в Европа и САЩ, която доведе до неочакваното поскъпване на златото и среброто, промени плановете на пловдивския комбинат. В краткосрочната му програма е залегнало увеличение на златното производство до половин тон годишно, а по-нататък и до един тон. КЦМ не може да участва на световните борси самостоятелно, тъй като няма необходимия годишен обем, който е над 7 тона.

 

Златото изисква специално отношение

 

Не изваждайте монетите или кюлчетата от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка), освен ако не е абсолютно наложително. Тогава внимателно хващайте продуктите винаги само в краищата.

 

Никога не докосвайте златните монети с голи ръце, тъй като мазнината от кожата ви остава по повърхността им и се маха трудно. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по повърхността на монетата.

 

Ако трябва да докоснете златните продукти, препоръчително е да се носят чисти платнени ръкавици.

 

Никога не се опитвайте да тествате мекотата на златото със зъби. Не допирайте монетите една до друга без опаковката, тъй като може да се надраскат.

 

При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел, а чиста кърпа или бял лист хартия са достатъчни за по-твърдите монети (проба 900-917).