В края на миналата седмица новите членове на Комисията за финансов надзор бяха най-сетне одобрени от НС и положиха клетва. Сред тях е Димана Ранкова, която след година прекъсване отново  ще ръководи управление "Надзор на инвестиционната дейност". Този пост тя заемаше в периода 12 март 2003 г. - 21 май 2009 г.

DarikFinance.bg се обърна към нея с няколко въпроса, свързани с бъдещите задачи в инвестиционната дейност, проблемите, забавеният избор на новото ръководство и други въпроси.

 

Успяхте ли да се видите със старото ръководство и какво обсъдихте?

Да, напълно естествена, нормална и задължителна практика е провеждането на такава среща. Обсъдихме наболели пред трите сектора проблеми, необходими мерки за тяхното преодоляване, включително необходими за това законодателни инициативи, административния капацитет на комисията и ресурсите за справяне с горещите проблеми.

Кое е първото и най-спешно нещо, което ще направите?

Имаме визията и волята да реализирамe пакет от мерки за капиталовия пазар, които след обсъждането им с колегите в комисията ще предложим пред професионалните организации на капиталовия пазар. Те са свързани с разностранни инициативи за подобряване на ликвидността.

Някои от тях са насочени към повишаване на free float-а, което предполага продажба на атрактивни държавни пакети през борсата и даване на стимули на компаниите с по-голям free float. Също към подобряване на Интернет търговията и други мерки за стимулиране на по-значимо участие на дребни инвеститори. На следващо място намаляване на транзакционните разходи, което предполага техен постоянен анализ и активно търсене от институциите и участниците за намаляването им. Също поява на нови инвестиционни продукти. За да има развит капиталов пазар, е необходима широка палитра от инвестиционни продукти и техники, особено деривативни инструменти, които оказват директен ефект върху търговията с базовите инструменти.

Също гарантиране реализацията на двойните листвания, които дават по-голяма популярност на съответното дружество, стимулират местните компании да възприемат най-добрите корпоративни практики, повишава се „видимостта” за инвеститорите и се снижава цената на набрания капитал. Необходими са мерки и по оптимизиране на корпоративното управление. Други биха могли да бъдат по-дълъг период на борсова търговия, присъствие на повече чуждестранни инвестиционни фирми на пазара, скъсяване на времето на одобрение на проспекти, най-сетне въвеждане на къси продажби.

Председателят на комисията - Стоян Мавродиев заяви при назначаването му, че ще бъде направена пълна проверка на качеството на работа в комисията. Какво ще се проверява?

Такава проверка е необходима предвид натрупаната маса от сигнали за тревожни тенденции и неумение да се решават ползотворно проблемни ситуации, които касаят инвестиционния надзор - сагата с делистването на компании от БФБ в края на 2009 г., отказ от необходими промени в нормативната уредба, отстъпление от нивото на прозрачност в практиката на КФН, неадекватно разкриване на информация в потвърдени проспекти, забавено произнасяне по административните преписки. Ето множество примери, които показват защо е необходим одит на досегашната работа.

Отново г-н Мавродиев каза, че в много случаи надзорът не е бил адекватен на условията и на мерките, които е вземал. Подкрепяте ли това мнение?

Да, в изключително висока степен и отново казвам - касаят инвестиционния надзор. Защото регулаторът следва непрестанно да доказва, че е компетентен и прозрачен в своята дейност, трябва да инспирира доверие в местните и чуждестранни инвеститори с проактивната си политика и с адекватната и навременната реакция на възникващите проблеми. Регулаторът следва да бъде гарант за финансовата стабилност на българския капиталов пазар в условията след глобалната криза. За жалост имаше сериозно отстъпление от посочените цели за последната година и сега това трябва да бъде категорично преодоляно.

Къде са най-големите проблеми - в застрахователния, в пенсионния или в инвестиционния надзор?

Целта на надзора още при създаването на КФН през 2003 г. беше интегриран надзор - за налагане на добри единни практики, даване на еднопосочни и категорични сигнали към регулирания бизнес, общност в политиката на регулатора. Наша цел и сега трябва да бъде реалното постигане на тези принципи. Иначе, естествено е необходимо време и анализ на настоящата ситуация и бързо предприемане на конкретни мерки.

Много се забави изборът на ново ръководство на КФН. Това отрази ли се е на работата?

Сигурна съм, че с повече общи усилия на новия екип това забавяне бързо ще бъде наваксано, така че не очаквам то да са отрази на работата ни. А воля и хъс имаме.

Сега членовете на КФН са пет. Ще затрудни ли това работата на надзора?

Не, тъй като намаляването беше провокирано от необходимост за редуциране на напълно излишни административни разходи. След анализ на предходната излишно раздута администрация и нейната продуктивност е видно, че няма никакъв подобен риск от намаляване броя на членовете на регулатора.

От борсата казаха, че чакат избора на ново ръководство, за да се обсъдят някои промени. Кога ще се видите с тях?

В най-скоро време сме готови за среща с колегите и за градивен диалог с тях. Зная за натрупаните теми.