Обсъждат се идеи за програмни документи за развитието на осигурителния, застрахователния и инвестиционния сектор. Това съобщи председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев по време на официалното представяне на нейните членове пред медиите.

Стратегическият документ за развитието на инвестиционния сектор, който изтече в медиите, не е конкретна програма, одобрена официално от Комисията, повтори отново Мавродиев. Той каза, че в ръководството на надзорното ведомство няма раздори и твърденията в медиите, че има конфликт са всъщност безпочвени слухове. Мавродиев допълни, че когато се гласуват официални стратегически документи, те ще бъдат публично представени и обеща пълна прозрачност при работата на комисията.

Мавродиев допълни, че въпросните програмни документи ще бъдат готови в разумни по неговите думи срокове. По-конкретно той посочи края на септември.

На днешното заседание на комисията е гласуван образец на декларация, която съдържа изчерпателни данни за действителните собственици на съответното поднадзорно лице. Такава декларация трябва да подадат регулираните пазари, инвестиционните посредници и управляващите дружества, както и застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества, както и застрахователните брокери. Според Закона за изменение и допълнение на Закона за комисията по финансов назор, поднадзорните лица са длъжни да представят в регулатора списък на лицата до действителен собственик, които притежават пряко или непряко 5 и над 5 на сто от правата на глас в общото събрание или от капитала на съответното дружество.

Мавродиев допълни, че очаква определеният за подаването на тези декларации тримесечен срок от влизането в сила на промените в закона да се спази, а комисията си запазва правото да задава допълнителни въпроси докато не се постигне пълна прозрачност на акцинерната струкутра на публичните компании. Комисията има възможност по своя преценка да изиска такава информация за публичните дружества по смисъла на Закона за публичното предлагане на ценни книжа за целите на търговите предлагания.

Пред журналисти Борислав Богоев, който оглавява застрахователния надзор, обясни, че е провел редица срещи, обсъждани са основните проблеми в сектора и възможните решения.

Основният проблем в застрахователния сектор всеки го знае – Гражданската отговорност - нейният обхват и цена, коментира Богоев. Създадена е работна група с участници от различни ведомства, в която се обсъждат идеи за контрол в сектора. Според Богоев, поставянето на камери по пътищата няма да реши напълно проблема с Гражданската отговорност, но е едно от възможните решения.

Когато всички започнат да сключват тази задължителна застраховка, цената й ще намери своя баланс, коментира още Богоев пред журналисти.