При инвалидизиране осигурените в професионални пенсионни фондове губят правото си на 50 % от парите по сметката им. За това сигнализира и Комисията за финансов надзор в свое тълкувателно решение по отношение на прехвърлянето на партидите от професионалните песнонни фондове към Националния осигурителен институт.

Тълкувателното решение се отнася както за хората с настъпила трайна нетрудоспособност, както и за наследниците на хората, които са починали от началото на годината до прехвърлянето на парите към НОИ.

Още миналата седмица от фонд „Доверие” сигнализираха пред Дарик, че при прехвърлянето на партидите има хора с два единни граждански номера. Освен това в законодателството има неяснота относно правото на хората, при които е настъпила инвалидизация, да получат 50 на сто от събраните по сметките им пари, както и при наследниците на хората, които са починали от началото на годината до прехвърлянето на партидите.

Пред Дарик от финансовия регулатор обясниха, че законните наследници не губят правото си да получат средствата на своите близки след датата на прехвърлянето им в НОИ. Това се случва в шестмесечен срок от подаването на заявлението.

„С приетия в края на миналата година §4а от Преходните и заключителни разпоредби на КСО (§4а) се предвиди средствата по индивидуалните партиди на жените, родени през периода от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г., и на мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г., които към края на 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд (ППФ), да се прехвърлят във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване до 31 март 2011 г.

Същевременно бе променен и § 4 от ПЗР на КСО, съгласно който до 31 декември 2014 г. тези лица, които са работили 10 години при условията на първа категория труд и 15 години при условията на втора категория труд могат да се пенсионират от държавното обществено осигуряване, ако са навършили 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа категория труд и 52 години за жените и 57 години за мъжете при втора категория труд и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете”, се казва в становището на Комисията за финансов надзор.

В отговора на регулаторния орган, изготвен при отчитане на единството и взаимовръзката между законовите разпоредби е посочено, че съгласно разпоредбите на § 4а средствата на починалите след 31.12.2010 г. лица следва да се  прехвърлят към фонд „Пенсии” на ДОО. Определените от закона техни наследници обаче не губят правото си да получат средствата на техните наследодатели след датата на прехвърлянето им в НОИ. Напротив, разпоредбите на § 4а изрично предвиждат, че техните наследници може да получат еднократно от Националния осигурителен институт прехвърлените средства от ППФ, както и постъпилите след тази дата осигурителни вноски за тях във фонд „Пенсии” на ДОО, в 6-месечен срок от подаване на заявление в НОИ.

Същевременно в отговора на КФН е посочено, че съществува едно право на осигурените в ППФ лица, чието упражняване не е уредено за времето след прехвърлянето на средствата им в НОИ. Това е правото при инвалидизиране ППФ да изплати еднократно на осигуреното лице до 50 на сто от натрупаните средства по индивидуалната му партида. Лицата по § 4а ще изгубят това право ако се инвалидизират след прехвърлянето на средствата в НОИ, тъй като законодателят не е предвидил изплащането им от НОИ.

От комисията коментират и твърдението, че от НОИ са изпратили списъци с хора с два единни граждански номера. Те препоръчват на дружеството да се обърне към НОИ и НАП за изясняване на случая, но признават, че и други пенсионни фондове са получили грешни списъци. „По отношение на няколкото осигурени лица с два единни граждански номера, на ПОК „Доверие” АД е посочено, че с оглед на уточняване на тези несъответствия дружеството следва да се обърне в оперативен порядък към Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите, които разполагат с цялата база данни за осигурените в професионалните пенсионни фондове лица.

Такива малко на брой случаи са констатирани и при някои други дружества, посочва финансовият регулатор. При другите дружества проблемите са вече отстранени.