Китай е готов да стартира дългоочакваната международна платежна система за обработка на трансгранични транзакции в юани. Вероятно това ще стане през септември или октомври, съобщава Reuters.

Системата ще премахне най-големите препятствия пред използването на китайските пари като глобална валута, намалявайки транзакционните разходи и съкращавайки рязко времето за обработката на транзакциите.

Според официални източници Китай вече е избрал 20 банки, 13 от които за китайски, а другите са дъщерни дружества на чуждестранни финансови компании. Те ще изпълняват ролята на парични мениджъри за новата система. Официалният старт е планиран за септември или октомври.

Стартирането на системата ще позволи на дружествата извън Китай да осъществяват сделки в юани, без да преминават през множество етапи при плащането, превръщайки юана в истинска глобална валута и конкурент на долара и еврото.

Китайските пари вече са една от петте най-използвани валути в света. По данни на SWIFT те изпревариха канадския и австралийския долари през ноември 2014 г.

Глобални плащания в юани са се увеличили с над 20% като стойност през януари в сравнение със същия месец на миналата година.