Китай предложи на страни от Латинска Америка финансирането на инфраструктурни проекти и излезе с инициатива за създаването на постоянен форум за диалог между Пекин и Латинска Америка и Карибския басейн.

Това съобщи президентът на Бразилия Дилма Русеф, коментирайки резултатите от срещата в четвъртък с китайския президент Си Цзинпин и лидерите на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн /CELAC/. Това обединение включва 33 страни от региона и представлява почти цялото западното полукълбо, с изключение на САЩ и Канада.

Китайският ръководител излезе с инициатива за учредяване на два инвестиционни фонда с общ капитал в размер на 20 милиарда долара.

Тези средства трябва да бъдат насочени към развитието на инфраструктурата на страните от Латинска Америка и други социално-икономически проекти. Освен това Bank of China ще открие за членовете на CELAC облекчени кредитни линии в размер до 10 милиарда долара.

 

За сериозността на плановете на Пекин в региона свидетелства също инициативата на китайския президент за създаване на постоянен форум за диалог със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. За първи път такъв форум трябва да се състои през януари 2015 г. в Пекин

 

Както отбелязват бразилските медии, в момента стокооборотът на Китай с държавите от Латинска Америка превишава 260 милиарда долара. Една пета от всички китайски инвестиции в чужбина се пада на страните от CELAC.

Действията на Пекин хвърлят огромно предизвикателство към САЩ, които приемат Латинска Америка като задния двор в своята политика и инвестиции. До този момент всеки опит за налагане на влиянието на конкурентни сили в региона беше възпирано категорично. Пример за тази политика е дългогодишната изолация на Куба.

Но отслабената от кризата американска икономика трудно може да се противопостави в момента на глобалните амбиции на най-големия си конкурент – Китай.