Американската самолетостроителна компания Boeing получи важна поръчка от Китай: две китайски самолетни компании са направили заявка за десетки самолети, което според BBC демонстрира важността, която Пекин отдава на развитието на самолетния превоз.

Двете компании са Hong Kong Airlines и Air China. Новината за поръчката е направена по време на Азиатската аерокосмическа конференция, която се провежда в момента в Хонконг.

Повечето от самолетите ще отидат за Hong Kong Airlines: ще бъдат заплатени 8.5 млрд. долара за доставката на 38 самолета, от които шест от модела 777 и 32 от новия 787 Dreamliner.

По-скромната поръчка от Air China предвижда доставката на пет самолета от модела 747-8 на обща стойност 1.5 млрд. долара.

Възхосдът на средната класа в Китай не само че прави достъпни бързите самолетни превози в рамките на огромната страна, но и позволява на китайците да мислят и за международен туризъм. Очаква се да се открият нови маршрути за чужбина – които се нуждаят и от по-мощни машини.

Но това може би е само началото: по-рано заместник – министърът на Гражданската авиационна администрация на Китай заяви, че страната му ще поръча над 2000 самолета в рамките на следващите пет години.