Китайската икономика е все по-малко чувствителна към стимулите, което засилва натиска върху премиера Ли Кекянг за реформи.

 

Докато кредитирането в страната е нараснало с 58% до рекордните 6 160 милиарда юана /около 1 трлн. долара/ през първото тримесечие на годината, ръстът на брутния вътрешен продукт се е забавил до 7.7% на годишна база.

 

На практика всеки долар раздаден от банките е добавил едва 17 цента към БВП, спрямо 29 цента през миналата година и 83 цента през 2007 г., сочат данните на Bloomberg.

 

Намаляващият ефект от кредитирането засилва акцента върху необходимостта от това, което Международният валутен фонд нарече вчера "решаващи" промени в политиката на втората по големина икономика в света

 

Данните от пазара на облигации в Китай, който нарасна с 39 процента от началото на годината в сравнение със същия период на 2012 г., показват, че бизнесът има все по-голям достъп до кредитиране, но това не води до подобряване на печалбите на компаниите.

 

Заемите от дълговия пазар в Китай са над пет пъти по-големи от оперативните печалби на компаниите, според данни на Bloomberg. Държавните предприятия в секторите на производството на енергия са сред най-големите кредитополучатели.

 

При встъпването си в длъжност през март Ли обеща да намали намесата на правителството и да засили ролята на частните компании. Той определи това като една "самоналожена революция" и преди дни потвърди новата политическа линия като каза, че би предпочел да разчита на "пазарните механизми" за растеж, а не на стимули и директни държавни инвестиции.

 

Освен това Ли даде сигнали, че е склонен да толерира по-бавен растеж, ако той е по-устойчив в дългосрочен план.

 

На 24 май пък президентът на страната Кси Дзинпинг каза, че околната среда няма да бъде пожертвана, за да се гарантира краткосрочна икономическа експанзия, тъй като правителството е изправено пред нарастващо общественото недоволство от проблемите със замърсяването и безопасността на храните.


Ли каза тази седмица, че 7% среден годишен растеж е необходим през това десетилетие, тъй като Китай се стреми да удвои доходите на глава от населението. За сравнение през тази година правителството е заложило темп на увеличение на БВП от 7.5%.