Китай разкритикува днес решението на Съда на Европейския съюз в подкрепа на европейския закон, според който всички авиокомпании ще трябва да заплащат за въглеродните си емисии при полети до и от Европа, определяйки го като "зелена бариера", която може да предизвика търговска война, предаде Reuters.

"Това е търговска бариера в името на защитата на околната среда и ще нанесе мащабен удар върху пътниците и върху международната авиационна индустрия," заявяват официални лица, цитирани от държавната информационна агенция Xinhua.

Европейският съд вчера отсъди срещу американски авиолинии, които обжалваха европейския закон, целящ ограничаване на въглеродните емисии при всички авиокомпании, ползващи летища на ЕС, като им налага от първи януари да си купуват въглеводородни квоти.

По-рано този месец Асоциацията на китайския авиационен транспорт призова китайските авиолинии да откажат участие в схемата за търговия с вредните газове и да не предадат на представителите на ЕС планове за следене на въглеродния диоксид.

Асоциацията посочи, че схемата ще струва на китайските авиолинии 800 милиона юана (123 милиона долара) през първата година и тройно повече до 2020 година.