Водеща китайска финансова група стартира инвестиционен фонд в Дубай, въпреки дълговата криза в емирството, пише „Financial Times”.

Припомняме, че през ноември 2009 г. дубайските власти започнаха преговори за отлагане плащанията на милиарди долари и получиха спасително финансиране от Абу Даби, за да се избегне по-сериозен колапс.

Независимата First Eastern Investment Group, обаче, дава голяма заявка за сближаване на бизнес отношенията между Китай и страните от Залива. Това е и първата компания, която гласува доверие на Дубай и се насочва към проблемната икономика на емирството, подчертава изданието. Освен това, редица китайски компании смятат да посетят емирството през следващия месец в търсене на инвестиции.

Пред „Financial Times” изпълнителният директор на First Eastern Investment Group Виктор Чу заявява, че според него дубайската икономика бързо ще се отърси и скоро ще тръгне към устойчив прогрес. Той смята, че някои от икономическите сектори в емирството, като например авиацията и търговията, устояват добре на кризата.

Чу разкрива, че финансовата група ще се насочи и към инвестиции в дубайски хотели, с оглед на нарастващия брой китайски туристически групи, посещаващи емирството.

First Eastern Investment Group търси начини да пробие и в САЩ, отбелязва „Financial Times”.