Китайският вицепремиер Уанг Кишан предупреди търговския министър на САЩ, който в момента е на посещение в южния китайски град Ченгду, че глобалната икономика е в лошо състояние и Китай възнамерява да вложи 1.7 триолиона долара в стратегически сектори, за да компенсира отслабващия растеж.

По думите на Уанг, сред „хроничната глобална рецесия“ сме станали свидетели на „небалансирано възстановяване“. Тоест Пекин днес заяви, че възнамерява да помогне на своята собствена икономика, вместо да се концентрира върху вечните търговски спорове за глобалните дисбаланси със САЩ.

Едно небелансирано възстановяване е по-добро от балансирана рецесия, каза Уанг на годишната среща на съвместната търговска комисия между Китай и САЩ. Според репортера на Reuters, малко му е оставало да допълни, че Китай отново ще върже юана към долара, както при кризата 2008/09 г., за да помогне на експорта си.

Стратегическите сектори за Пекин са алтернативна енергия, биотехнологии, напреднало машиностроене. Китай отдавна заяви, че иска да ориентира икономиката си към по-чисти и технологични сектори.

10 трилиона юана – 1.7 трилиона долара – са значително повече от инжекцията от 4 трилиона юана, която Китай приложи в разгара на глобалната финансова криза, по мнение на повечето икономисти изключително успешно.

Ден по-рано, по време на първия ден на срещата на двустранната търговска комисия, Уанг направи най-негативния коментар за световната икономика, излизал досега от устата на китайски политик.

„Единственото, в което можем да сме сигурни, е че глобалната икономическа рецесия, причинена от международната финансова криза, ще е хронична“.

Икономическият растеж в Китай през третото тримесечие падна до 9.1% след 9.5% през второто тримесечие. Централната банка допринесе за това, като затегна монетарната политика с цел борба с инфлацията.

След като се видяха негативните ефекти върху растежа, Пекин охлаби кесията към малките и средни компании.

Търговският дефицит на САЩ спрямо Китай достигна 273.1 млрд. долара през 2010 г. Според китайски влиятелни икономисти, САЩ няма да спечели нищо, ако постигне оскъпяване на юана. Евтините китайски стоки са субсидия за бедните в САЩ; сега властите във Вашингтон искат да елиминират тази субсидия, въпреки че се затрудняват да създават работни места.